Головна Новини Здоров'я онкологія Солодкі напої можуть викликати рак порожнини рота: дослідження вчених
commentss НОВИНИ Всі новини

Солодкі напої можуть викликати рак порожнини рота: дослідження вчених

Рак порожнини рота виникав частіше у жінок, які не курять на не вживають алкоголь

16 березня 2025, 15:48
Поділіться публікацією:

Дослідження, опубліковане в четвер, показало, що жінки, які вживали принаймні один підсолоджений напій щодня, мали майже в п’ять разів більший шанс розвитку раку ротової порожнини, ніж ті, хто переважно уникав солодких безалкогольних напоїв. Про це повідомляє портал "Коментарі".

Солодкі напої можуть викликати рак порожнини рота: дослідження вчених

Ілюстративне фото

Дослідження Університету Вашингтона проводиться на тлі того, що випадки раку ротової порожнини зростають із "тривожною" швидкістю серед переважно молодих пацієнтів, які не курять і не вживають алкоголь, без будь-яких інших факторів ризику.

Рак порожнини рота протягом багатьох десятиліть асоціювався в основному з літніми чоловіками, які піддавалися добре відомим ризикам раку, включаючи тютюн, алкоголь і жування бетелевих горіхів. З появою кампаній проти куріння, загальна кількість випадків раку ротової порожнини, пов’язаних з курінням, у західних країнах неухильно зменшується.

Тим не менш, у 2020 році в усьому світі було діагностовано понад 355 000 нових випадків раку ротової порожнини з майже 177 000 летальними випадками.

Однак найбільше занепокоєння викликало збільшення випадків захворювання серед некурців у всьому світі, особливо серед молодих білих жінок. Причина цього зростання залишається невідомою. Серед можливих винуватців, які були виключені, – вірус папіломи людини, або ВПЛ, поширена інфекція, яка передається статевим шляхом.

Дослідження Університету Вашингтона, опубліковане в JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, виявило, що споживання великої кількості солодких безалкогольних напоїв було пов’язане зі значно підвищеним ризиком раку ротової порожнини у жінок із низьким ризиком, незважаючи на їхні звички куріння чи вживання алкоголю.

У той час як підсолоджені напої раніше розглядалися на предмет зв’язку з колоректальним та іншими видами раку шлунково-кишкового тракту, вони ніколи раніше не вивчалися у зв’язку з раком голови та шиї.

За словами провідного автора, доктора Бріттані Барбер, доцента кафедри отоларингології хірургії голови та шиї в Медичній школі Університету Вашингтона, результати можуть вказати новий напрямок у пошуку причини раку ротової порожнини у жінок з низьким ризиком.

Останні висновки базуються на попередніх дослідженнях, які показують, що солодкі напої пов’язані з пародонтозом у молодих людей, який, у свою чергу, був пов’язаний з раком порожнини рота.

"Як зазначають автори, причиною раку може бути не сам цукор; це може бути хронічне запалення внаслідок захворювань зубів і ясен, зміна мікробіома порожнини рота або навіть наступні стоматологічні втручання", — кажуть вчені.

Нагадаємо, портал "Коментарі" писав, які симптоми раку підшлункової залози.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини