Головна Новини Здоров'я онкологія Рак у світі стрімко набирає обертів: лікар вважає, що виною цьому три продукти
commentss НОВИНИ Всі новини

Рак у світі стрімко набирає обертів: лікар вважає, що виною цьому три продукти

Лікар назвав три продукти, які вживає кожен, не замислюючись, чим це може загрожувати

28 березня 2025, 09:11 comments8270
Поділіться публікацією:

Лондонський медик Сермед Межер поділився у соцмережах тривожними даними щодо продуктів, які багато людей вживають щодня, втім вони підвищують ризик розвитку раку шлунку. Зокрема, він застерігає від вживання підгорілої їжі, яка містить токсичні сполуки, здатні збільшувати ризик розвитку раку простати, кишківника та підшлункової залози.

Рак у світі стрімко набирає обертів: лікар вважає, що виною цьому три продукти

Підгорілий хліб може провокувати рак

"Особливо небезпечним є підгоріле м’ясо, оскільки воно містить гетероциклічні аміни та поліциклічні ароматичні вуглеводні, які, згідно з дослідженнями, можуть пошкоджувати ДНК та сприяти розвитку онкологічних захворювань", — зазначає лікар.

Раніше науковці довели, що високий рівень цих шкідливих речовин утворюється при приготуванні м’яса на відкритому вогні, наприклад, під час барбекю. Також фахівці застерігають від споживання підгорілих продуктів, які містять вуглеводи, зокрема картоплі та хліба.

Це пов’язано з утворенням акриламіду — токсичної молекули, що виникає під час нагрівання певних цукрів та білків. Деякі дослідження виявили зв’язок між акриламідом і підвищеним ризиком раку нирок, ендометрію та яєчників. Водночас деякі вчені зазначають, що для істотного ризику необхідно споживати надзвичайно великі обсяги підгорілих продуктів.

Ще одним фактором ризику лікар називає перероблене м’ясо, таке як ковбаси, бекон, шинка та пепероні. Всесвітня організація охорони здоров’я класифікує ці продукти як канцерогени першої групи.

"Небезпека полягає в тому, що перероблене м’ясо містить нітрити та нітрати, які можуть вступати в хімічну реакцію в організмі й утворювати N-нітрозосполуки. Вони здатні пошкоджувати клітини кишківника та сприяти розвитку раку", — пояснює Межер.

За даними дослідження 2019 року, вживання навіть одного шматочка бекону на день підвищує ризик раку кишківника на 20%. При цьому рекомендована норма споживання таких продуктів у Великій Британії становить не більше двох шматочків бекону або трьох скибок шинки на день.

Третім продуктом, якого слід уникати, лікар назвав алкоголь.

"Алкоголь пов’язаний із розвитком семи видів раку, оскільки при розщепленні в організмі він утворює ацетальдегід — токсичну речовину, яка пошкоджує ДНК і порушує процеси відновлення клітин", — попереджає лікар.

Крім того, алкоголь може впливати на рівень гормонів та погіршувати засвоєння корисних речовин. Межер наголошує, що навіть незначна кількість алкоголю підвищує ризик розвитку раку грудей та стравоходу.

Ці застереження з’явилися на тлі зростаючого занепокоєння через стрімке збільшення випадків раку кишківника серед людей до 50 років у Великій Британії та США.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, яка поширена звичка може сприяти розвитку раку шлунка.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини