Головна Новини Здоров'я медицина майбутнього Японські вчені навчилися вирощувати нові зуби: імпланти та протези будуть не потрібні
commentss НОВИНИ Всі новини

Японські вчені навчилися вирощувати нові зуби: імпланти та протези будуть не потрібні

За життя в людини виростає два набори зубів – молочні і постійні. Однак вчені впевнені, що третій набор зубів – у дорослому віці – це абсолютно реально!

5 липня 2023, 23:50
Поділіться публікацією:

Найближчим часом проблема з зубними протезами і імплантами має вирішитися. Випробування новаторських ліків по відновленню зубів на людях почнуться у липні 2024 року, а для загального використання їх планують підготувати до 2030-го.

Японські вчені навчилися вирощувати нові зуби: імпланти та протези будуть не потрібні

Виростити нові зуби - вже реальність (фото з відкритих джерел)

 "Ідея виростити нові зуби – мрія кожного дантиста. Я працював над цим ще з тих часів, коли був аспірантом", – каже Кацу Такахаші, керівник дослідницької групи з Університету Осаки.

 Перш за все такі ліки потрібні для людей з анодонтією – вродженою вадою, яка характеризується неповним набором зубів. Іншими словами, у дорослому віці їх не 32, а менше. На цю хворобу страждає 1% населення, однак відсутність зубів значно ускладнює не тільки процес жування, а й ковтання і навіть загальний розвиток людини. Тому Кацу Такахаші взявся вирішити цю проблему.

 Прорив у його роботі стався після того, коли виявилося, що у генно модифікованих мишей через мутацію одного гена виростає менше зубів, ніж у звичайних. Далі вчені виявили, що ріст зубів обмежує білок USAG-1, який синтезує цей ген. І припустили: якщо дію білка блокувати, ймовірно, зуби можна виростити в потрібній кількості.     

 У 2018 році дослідницька група розробила антитіло, здатне нейтралізувати функції USAG-1. Експерименти, які проводилися на мишах, дали вражаючі результати: у мишей з геном, що зазнав мутації, прорізалися нові зуби! А у тхорів виріс додатковий сьомий передній зуб. Оскільки нові різці росли між існуючими і мали ту саму форму, вчені припускають, що ліки спровокували у гризунів ріст зубів третього ряду.

 У дослідників залишився найскладніший шматок роботи: впевнитись, що ліки не мають шкідливого впливу на організм людини. Далі вони планують використати їх у лікуванні дітей 2-6 років з анодонтією. А згодом вирощувати зуби будуть і дорослим – тим, в кого лікування зубів неможливе через серйозний карієс чи ерозію зубної лунки, і вони не мають іншого виходу, як ставити протези.

"В будь-якому випадку ми сподіваємося дожити до тих часів, коли ліки для відновлення зубів стануть альтернативою зубним протезам і імплантам", каже Кацу Такахаші.  

 Раніше "Коментарі" писали про чоловіка, який засунув у мурашине гніздо статевий орган, щоб збільшити його.

 

 

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини