Головна Новини Здоров'я медицина майбутнього Вчені запропонували незвичний спосіб лікувати важку депресію
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені запропонували незвичний спосіб лікувати важку депресію

Створено пристрій, якій допоміг пацієнтці справитись з тяжким психологічним станом

5 жовтня 2021, 09:56
Поділіться публікацією:

Дослідники з Каліфорнійського університету створили електричний імплантат для лікування депресії, повідомляє ВВС. Відповідні результати описані у журналі Nature Medicine.

Вчені запропонували незвичний спосіб лікувати важку депресію

Депресивний стан - фото МОЗ України

Щоб допомогти пацієнтці – хворій на депресію 36-річнфій Сарі – їй імплантували у череп невеликий пристрій. Пристрій, розміром з коробку сірників, приєднали до мозку і він посилає імпульси тоді, коли потрібно. Вчені підкреслюють, що рано говорити про 100-відстковий спосіб перемогти депресію. Однак Сарі, яка страждала на тяжку форму цієї хвороби, імплантат дійсно допоміг.

Жінка багато років мала депресію і перепробувала багато  методів лікування. Вони тривалий час приймала антидепресанти, також спробувала антисудомну терапію. Операції з вживлення пристрою пацієнтка побоювалась, але наважилась на неї, бо очікувала хоча б якогось полегшення.

Внаслідок депресії її життя було дуже обмеженим. Вона щодня страждала, ледве рухалась, не мала сил ні психологічних, ні фізичних займатись будь якими справами. 

Під час операції Сарі просвердлили у черепі невеликі отвори, щоб контакти від пристрою дістались до мозку. Ці контакти повинні вимірювати активність мозку та стимулювати, якщо виникає потреба. Всередині пристрою міститься невеликий генератор імпульсів, який імплантується прямо в кістки черепа. Під час тривалої операції пацієнтка була під наркозом і без свідомості. Після повернення до тями вона миттєво зауважила, що її стан покращився: жінка відчула щось схоже на ейфорію! У неї зникли думки про самогубство, про потворний світ навколо, не було суму і тривоги – депресія зникла. 

З часу операції пройшов рік, пацієнтки – здорова, стверджують вчені. 

Кетрін Скангос, психіаторка з Каліфорнійського університету, одна з авторок статті у журналі Nature Medicine, пояснила ВВС, як саме діє імплантат. Команда вчених досліджувала невелику ділянку у мозку під назвою "вентральний стріатум". При стимуляції цієї ділянки зникали симптоми депресії. З іншого боку, у мигдалинах мозку фіксується активність, яка свідчила про посилення негативних симптомів хвороби. Пристрій вимірював та оцінював ці сигнали і випускав відповідні імпульси. 

Вчені стверджують, що будуть проведені тривалі експерименти, аби перевірити, чи метод дійсно може допомогти більшій кількості людей з депресією. Тим часом докторка Скангос має ще дев'ятьох пацієнтів, яким запропонує новий метод лікування. Вона сподівається, що зможе їм допомогти.

Джонатан Ройзер, професор, експерт з нейрохіругії з Великобританії,  коментуючи розробку, сказав, що цей метод швидше за все буде використовуватись для найважчих пацієнтів з невиліковними симптомами. Цілком ймовірно, що у кожного з них будуть індивідуальні точки стимуляції та свої показники погіршення стану. Клінічні випробування покажуть, наскільки перспективний новий метод.

Між тим компанія Apple додає функцію діагностики депресії за допомогою iPhone, повідомляв портал "Коментарі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини