Головна Новини Здоров'я народна медицина Захищає від застуди і не тільки: ці факти про користь червоної цибулі змусять здивуватися
commentss НОВИНИ Всі новини

Захищає від застуди і не тільки: ці факти про користь червоної цибулі змусять здивуватися

Цей овоч не лише укріплює імунітет, а й допомагає знизити цукор у крові та зупинити ріст патогенних бактерій.

9 жовтня 2025, 14:20
Поділіться публікацією:

Червона цибуля – це не лише яскрава прикраса для страв, а й овоч з активними біологічними властивостями. Її регулярне вживання може позитивно впливати на імунітет, рівень цукру в крові та бактеріальний баланс. Проте, як і будь-який продукт, вона має свої обмеження – надмірна кількість може викликати дискомфорт зі шлунково-кишковим трактом.

Захищає від застуди і не тільки: ці факти про користь червоної цибулі змусять здивуватися

Фото: з відкритих джерел

Можливе загострення печії та кислотного рефлюксу

Червона цибуля здатна посилювати симптоми кислотного рефлюксу – стану, при якому кислота зі шлунка потрапляє в стравохід, викликаючи печіння у грудях. Особливо це помітно після вживання гострих чи жирних страв із додаванням великої кількості сирої цибулі.

Лікарі радять людям із подібними симптомами уникати не тільки цибулі, а й цитрусових, алкоголю, томатів і прянощів.

Антибактеріальний ефект

Дослідження показують, що активні речовини в червоній цибулі мають здатність пригнічувати ріст певних бактерій, зокрема E. coli та Staphylococcus aureus. Особливо виділяється кверцетин – антиоксидантна сполука, яка, згідно з лабораторними даними, також може впливати на Helicobacter pylori, що асоціюється з виразкою шлунка.

Можливий негативний вплив при СПК

Для людей із синдромом подразненого кишківника (СПК), надлишок червоної цибулі може посилити симптоми – здуття, спазми, біль, метеоризм, діарею чи запори. Це пов’язано з наявністю ферментованих вуглеводів, які важко засвоюються деякими людьми. До "проблемних" продуктів у цьому випадку також належать часник, кава й капуста.

Контроль рівня цукру в крові

Однією з найбільш досліджених властивостей червоної цибулі є її здатність допомагати регулювати рівень глюкози в крові. За даними деяких клінічних досліджень, у пацієнтів із діабетом 2 типу після споживання 100 г цибулі рівень цукру натще знижувався на значну величину – приблизно на 40 мг/дл.

Кверцетин також відіграє тут роль: він може впливати на клітини печінки, кишечника та підшлункової, активуючи механізми, що регулюють обмін глюкози.

Як вже писали "Коментарі", лікарі зазначають, що запальні процеси можуть негативно впливати на стан очей, спричиняючи появу виділень, почервоніння, а також розширення кровоносних судин. Подібні симптоми часто свідчать про глибші проблеми зі здоров’ям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини