Головна Новини Здоров'я народна медицина Як кинути палити: дієві способи та народні методи
commentss НОВИНИ Всі новини

Як кинути палити: дієві способи та народні методи

Щоб успішно кинути палити, вам потрібно боротися як із залежністю, так і зі звичками та розпорядком дня

14 лютого 2022, 09:15 comments3148
Поділіться публікацією:

Всі ми знаємо про шкоду куріння для здоров'я, але від цього позбутися звички не легше. Незалежно від того, чи курите ви час від часу в підлітковому віці або курите все життя по пачці на день, кинути курити може бути дуже складно.

Як кинути палити: дієві способи та народні методи

Куріння тютюну – це і фізична залежність, і психологічна звичка. Нікотин із сигарет дає тимчасовий кайф, що викликає звикання. Усунення цієї регулярної дози нікотину змушує ваше тіло відчувати фізичні симптоми відміни та потягу. Через те, що нікотин надає "хороше самопочуття" на мозок, ви можете звернутися до сигарет як до швидкого і надійного способу покращити свій світогляд, зняти стрес і розслабитися. Куріння також може бути способом впоратися з депресією, занепокоєнням або навіть нудьгою. Кинути курити означає знайти інші, здоровіші способи впоратися з цими почуттями.

Як кинути палити: дієві способи та народні методи - фото 2


Куріння також стало щоденним ритуалом. Викурити сигарету з ранковою кавою під час перерви на роботі або в школі або по дорозі додому в кінці напруженого дня може бути автоматичною реакцією. Або, можливо, ваші друзі, сім'я чи колеги курять, і це стало частиною вашого ставлення до них.

Щоб успішно кинути палити, вам потрібно боротися як із залежністю, так і зі звичками та розпорядком дня, які супроводжують її. Але це може бути зроблено. За правильної підтримки та планів відмови від куріння будь-який курець може позбутися залежності, навіть якщо ви вже кілька разів намагалися і зазнали невдачі.

Як кинути палити: дієві способи та народні методи - фото 3


У той час як деякі курці успішно кидають палити, відмовляючись від куріння, більшості людей краще вдається дотримуватися індивідуального плану, щоб не збитися зі шляху. Хороший план відмови від куріння вирішує як короткострокове завдання припинення куріння, так і довгострокове завдання запобігання рецидиву. Він також повинен бути адаптований до ваших конкретних потреб та звичок куріння.

Запитання, які потрібно поставити собі

Знайдіть час, щоб подумати про те, який ви курець, які моменти вашого життя потребують сигарети та чому. Це допоможе вам визначити, які поради, методи або методи лікування можуть бути найкориснішими для вас.

Ви дуже затятий курець (більше пачки на день)? Чи ви більше соціальний курець? Чи допоможе простий нікотиновий пластир?

Чи є певні види діяльності, місця чи люди, які асоціюються у вас із курінням? Чи відчуваєте ви необхідність курити після кожного прийому їжі або під час перерви на каві?

Ви тягнетеся за цигарками, коли відчуваєте стрес чи пригніченість? Чи куріння сигарет пов'язане з іншими залежностями, такими як алкоголь або азартні ігри?


Як кинути палити: дієві способи та народні методи - фото 4

Почніть свій план відмовитися від куріння

Встановити дату виходу

Виберіть дату протягом наступних двох тижнів, щоб ви мали достатньо часу, щоб підготуватися, не втрачаючи мотивації кинути палити. Якщо ви переважно курите на роботі, киньте курити на вихідних, щоб у вас було кілька днів, щоб пристосуватися до змін.

Повідомте сім'ї, друзям та колегам, що ви плануєте кинути палити

Розкажіть своїм друзям та сім'ї про ваш план кинути палити і скажіть їм, що вам потрібна їхня підтримка, щоб кинути палити. Знайдіть приятеля, який теж хоче кинути палити. Ви можете допомогти один одному пережити важкі часи.

Передбачати та планувати проблеми, з якими ви зіткнетеся у разі відмови від куріння.

Більшість людей, які знову починають курити, роблять це протягом перших трьох місяців. Ви можете допомогти собі впоратися з цим, заздалегідь підготувавшись до звичайних проблем, таких як нікотинова абстиненція та потяг до сигарет.

Приберіть сигарети та інші тютюнові вироби з дому, машини та роботи

Викиньте всі свої цигарки, запальнички, попільнички та сірники. Випрати одяг і освіжити все, що пахне димом. Помийте машину шампунем, почистіть штори та килим та відпарте меблі.

Домашні засоби, щоб кинути палити

Кинути нелегко курити, тому це рішення не слід приймати легковажно. Не робіть неохочих зусиль із поразковим настроєм. Це тільки налаштовує вас на невдачу, і, як підтвердить більшість колишніх курців, кожна наступна невдача у відмові від куріння розчаровує вас і ще більше ускладнює відмову від куріння наступного разу. Якщо ви вирішили кинути палити, зміцніть свою рішучість і припиніть шукати нові способи кинути палити, а не намагайтеся знайти найпростіший спосіб курити. Виберіть конкретну стратегію, яка, на вашу думку, найкраще працюватиме для вас, і дотримуйтесь її. Природні та трав'яні засоби часто можуть допомогти впоратися з проблемою залежності, і ось деякі популярні домашні засоби, яким довіряють багато колишніх курців:

Чорний перець : він дійсно може допомогти вам подолати потяг до нікотину, коли ви намагаєтеся кинути палити. На відміну від багатьох інших домашніх засобів, які ґрунтуються лише на чутках, це насправді підтверджено медичними дослідженнями. Згідно з деякими дослідженнями, вдихання парів екстракту чорного перцю призводить до зменшення тих дратівливих симптомів відміни нікотину, які зазвичай змушують вас здаватися і спалахувати.

Золотий корінь : це ще один цікавий натуральний засіб, який показав перспективні результати в дослідженнях його впливу на нікотинову залежність та розвиток симптомів відміни. Було виявлено, що екстракт родіолярної троянди або золотого кореня зменшує та запобігає розвитку нікотинової залежності, а також може зменшувати симптоми та дискомфорт, пов'язані з відмовою від куріння або, точніше, зі скасуванням нікотину. Дослідники рекомендували використовувати його як терапевтичний засіб у програмах з припинення куріння.

Як кинути палити: дієві способи та народні методи - фото 5

Звіробій : це ще одна цікава трава, яка вже давно використовується в традиційних та народних засобах. Звіробій може допомогти в програмах припинення куріння, але необхідні додаткові дослідження. Трава, яка також широко використовується як антидепресант, часто рекламується як вирішення всіх проблем, пов'язаних з відмовою від куріння. Однак дослідження були безрезультатними, і деякі припускають, що будь-яка користь пов'язана з ефектом плацебо.

Думайте позитивно : ваше мислення багато в чому залежить від того, наскільки ви успішні у своїх починаннях. Підготовка до невдачі налаштовує вас лише одну. Хоча важливо, щоб ви не розчаровувалися через невдачу, не намагайтеся кинути палити, якщо ви не вірите, що зможете це зробити. Працюйте над психологічними вправами, щоб розвинути увагу і концентрацію, і спочатку ухваліть рішення утримуватися від куріння лише протягом певного періоду часу. Якщо ви зазвичай запалюєте кожні півгодини, перевірте себе, збільшивши час на одну годину. Продовжуйте розсовувати кордони, і як тільки ви відчуєте впевненість, що можете здатися, озиратися назад вже нема куди.

Медитація : медитативні практики, такі як йога, можуть допомогти подолати цей потяг і допомогти вам зосередитися на своїй меті кинути палити. Йогу і медитацію часто подають як ліки від усіх хвороб, відомих людині, але в даному випадку дослідження показали, що медитація та подібні практики усвідомленості дійсно можуть допомогти зменшити потяг до сигарет, незалежно від того, чи практикуючий почав займатися цією практикою. У ході дослідження учасники пройшли навчання за методикою під назвою "Інтегративне тренування тіла та розуму", і дослідники спостерігали зниження їх куріння на 60%. Це може зробити медитацію особливо корисною для тих, хто бореться з бажанням закурити.

Гіпноз : це дуже часто асоціюється з шарлатанами та іншими шахрайськими практиками, які не мають жодної наукової основи, такими як цілющі кристали та рейки. Це, однак, не може бути далі від істини. Гіпноз заснований на людській поведінці та навіюваності, і ретельне тестування довело, що він є ефективним засобом лікування та терапевтичної допомоги при різних формах залежності, особливо якщо психологічна залежність. Деякі дослідження навіть показали, що гіпнотерапія ефективніша, ніж нікотинзамісна терапія, коли йдеться про припинення куріння. Майте на увазі, що гіпнотерапевт — це ліцензований практикуючий лікар, на відміну від гіпнотизера, який лише артист, яким би професійним він не був.

Акупресура і акупунктура : акупресура — це форма альтернативної терапії, при якій лікар прикладає розрахунковий тиск до дуже певних точок тіла пацієнта, щоб стимулювати або заспокоювати їх. На думку практиків, ці точки лежать уздовж певних енергетичних ліній із тілом, але наукового обґрунтування цієї дисципліни немає. Акупунктура діє за тим же принципом, але замість ручного тиску тонкі голки вводяться в певні точки. Незважаючи на очевидну відсутність наукової основи для цих дисциплін, вони виявилися корисними під час лікування певних захворювань. Багато пацієнтів стверджують, що їм допомогли акупунктура та акупресура, коли вони кинули палити. У той час, як деякі дослідження підтверджують ці твердження, інші їх явно спростовують, тому єдиної думки немає. Проте немає жодних ризиків, тому варто спробувати, якщо нічого не допомагає.

Як кинути палити: дієві способи та народні методи - фото 6

Вправи . Фізична активність, а точніше, фізичні вправи як допомога у відмові від куріння, може здатися кліше, але це справді працює. Хоча куріння може завдати шкоди вашому фізичному благополуччю та фізичній формі, курці, які дійсно займаються фітнесом, такими як фізичні вправи, аеробіка, плавання або біг підтюпцем, часто наполягають на тому, що ці заняття допомагають зменшити їхню тягу, а в деяких випадках, можливо навіть допомогли їм позбутися тяги до куріння. повністю відмовитись від звички. Дослідження цих передбачуваних переваг були обнадійливими, і деякі припускають, що цей позитивний ефект вправ не може бути приписаний лише як когнітивному відволіканню. Дослідження показують, що навіть десять хвилин вправ помірної інтенсивності можуть допомогти зменшити цей потяг.

Збільште споживання рідини : намагайтеся тримати під рукою пляшку води або фруктових соків, коли кидаєте курити. Потягуючи воду або фруктовий сік щоразу, коли ви відчуваєте бажання закурити, ви можете полегшити це бажання. Деякі люди звертаються до їжі, щоб втішитися, але це не найкращий вихід, тому що залежність від нездорової їжі та пов'язані з нею проблеми ожиріння можуть бути дуже серйозними.

Самомасаж . Самопослання не здається особливо розслаблюючим або привабливим, але воно може допомогти впоратися із симптомами нікотинової абстиненції після того, як ви кинете курити. Сидіння в масажному кріслі або лежання на масажному ліжку насправді не є самомасажем, і хоча це може допомогти, основна увага в дослідженні самомасажу приділялася самомасажу, що включає масаж рук або вух. Результати показують, що це може допомогти зменшити почуття занепокоєння, перепади настрою та потяг, пов'язані з відмовою від куріння.

Інші натуральні інгредієнти, такі як кайенський перець, овес, імбирний сік, лобелія, екстракт виноградних кісточок, виноградний сік, ісоп, порошок женьшеню, мед та валеріана, також часто використовуються як засоби, що допомагають кинути палити, але не всі з них працюють, та доказів мало. підтримувати їхню терапевтичну роль. Занадто часто натуральні продукти використовуються маркетологами, що прагнуть швидко заробити, заявляючи про чудодійні цілющі властивості. До заяв, які не підкріплені доказами, завжди слід ставитися скептично.

Майте на увазі, що медичні засоби, такі як нікотинові пластирі та нікотинова жувальна гумка, можуть допомогти впоратися з фізичними симптомами відміни після того, як ви кинете курити. Ці симптоми зазвичай тривають лише кілька днів або цілий тиждень.

Тим не менш, психологічна залежність є більш серйозною проблемою, тому багато курців вагаються і повертаються до звички навіть після того, як кинули курити протягом місяця. Таким чином, психологічний добробут є важливим фактором, і ви повинні зробити кроки для зниження рівня стресу та зміцнити свою відданість життю без цигарок. Зрештою, ви дійдете до того моменту, коли досягнення в тому, що ви не курили тиждень, місяць або рік, буде достатньо мотивації, щоб не курити все життя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини