Головна Новини Здоров'я народна медицина Вплив бджолиного пилку на здоров'я людини - пояснення експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Вплив бджолиного пилку на здоров'я людини - пояснення експерта

Пунам Сачдев, доктор медичних наук розповіла виданню WebMD про переваги та побічні ефекти бджолиного пилку

26 січня 2022, 16:46 comments1508
Поділіться публікацією:

Протягом багатьох років травники рекламували бджолиний пилок як виключно поживну їжу. Вони навіть стверджували, що це ліки від деяких проблем зі здоров’ям. Але після багатьох років досліджень вчені досі не можуть підтвердити, що бджолиний пилок має будь-які переваги для здоров’я. 

Вплив бджолиного пилку на здоров'я людини - пояснення експерта

Бджолиний пилок - фото з відкритих джерел

Що таке бджолиний пилок?

Бджолиний пилок містить вітаміни, мінерали, вуглеводи, ліпіди та білок. Він походить від пилку, який збирається на тілах бджіл, коли вони перелітають з однієї квітки на іншу. Бджолиний пилок також може включати бджолину слину.

Важливо не плутати бджолиний пилок з натуральним медом, сотами, бджолиною отрутою або маточним молочком. Ці продукти не містять бджолиний пилок, хоча є комбіновані продукти, які містять одну або кілька з цих речовин.

Як використовується бджолиний пилок?

Бджолиний пилок можна придбати в багатьох магазинах здорового харчування. Ви можете знайти бджолиний пилок в інших натуральних харчових добавках, а також у продуктах для пом’якшення шкіри, які використовуються для лікування пелюшкового висипу або екземи у дітей.

Ви також можете почути рекомендації щодо використання бджолиного пилку при алкоголізмі, астмі, алергії, підтримці здоров’я,  передменструальному синдромі (ПМС), збільшеній передміхуровій залозі або проблемах зі шлунком. Перш ніж приймати будь-який натуральний продукт для здоров’я, проконсультуйтеся з лікарем.

Деякі травники також рекомендують бджолиний пилок для підвищення спортивних результатів, зменшення побічних ефектів хіміотерапії, а також для лікування алергії та астми.

На даний момент медичні дослідження не показали, що бджолиний пилок ефективний при будь-якій з цих проблем зі здоров’ям. Кілька досліджень були багатообіцяючими:

  • Одне невелике дослідження виявило докази того, що бджолиний пилок може зменшити деякі побічні ефекти променевої терапії раку.
  • Інші дослідження розглядали екстракт бджолиного пилку і виявили певну користь для чоловіків, які мають хронічний простатит або збільшену простату.
  • Інше дослідження показало, що продукт, що містить бджолиний пилок (і кілька інших інгредієнтів), здавалося, зменшував симптоми ПМС.

Але потрібно провести додаткові дослідження, перш ніж стане відомо, чи справді бджолиний пилок допомагає при цих станах.

Багато інших цілей використання бджолиного пилку — від збільшення сили до уповільнення старіння — в основному не вивчені.

Як їжа, бджолиний пилок, принаймні, здається поживним. Це гарне джерело вітамінів, мінералів, білків і вуглеводів.

Скільки бджолиного пилку потрібно приймати?

Оскільки бджолиний пилок є недоведеним методом лікування, стандартної дози не існує. Зверніться за порадою до лікаря.

Чи безпечний бджолиний пилок?

Бджолиний пилок виявляється безпечним для більшості людей, принаймні, якщо приймати його протягом короткого терміну. Але якщо у вас алергія на пилок, ви можете отримати більше, ніж розраховували. Бджолиний пилок (наприклад, амброзія або інші рослини, залежно від того, звідки походить бджолиний пилок) може викликати серйозну алергічну реакцію, включаючи свербіж, почервоніння, задишку, кропив’янку, набряк та анафілаксію.

Бджолиний пилок небезпечний для дітей і вагітних жінок. Жінкам також слід уникати використання бджолиного пилку, якщо вони годують груддю.

Бджолиний пилок може викликати посилення кровотечі, якщо приймати його з деякими розріджувачами крові, такими як варфарин. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж приймати бджолиний пилок.

Як повідомляли раніше "Коментарі", медики нагадали про користь зелених бананів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини