Рубрики
МЕНЮ
Ольга Чародий
Взимку, найчастіше, людині не вистачає вітамінів. Недолік сонця, фруктів можна заповнити вживаючи в зимовий час брусницю. У зимовий період експерти рекомендують регулярно вживати брусницю. Ягода вважається однією з найбільш корисних.
Брусниця (фото з відкритих джерел)
В її складі є, вітаміни групи A, В, С, РР, залізо, марганець, флавоноїди, дубильні сполуки. Всього 100г ягід покривають добову потребу людини у вітамінах та мікроелементах. Брусниця має імуностимулюючу та протизапальну дію. Її регулярне вживання благотворно впливає на профілактику освіти склеротичних бляшок в судинах, впливає на збудників інфекційних захворювань, знижує ризик розвитку раку і зменшує показники артеріального тиску.
Крім цього, брусниця має сильну сечогінну дію і нормалізує обмін речовин. Особливо цінне її властивість — брусниця сприяє зниженню зайвої ваги.
Нагадаємо, учені з Університету Гельсінкі виявили в брусниці речовини, дуже схожі на антибіотики з групи хінолонів. Вони особливо ефективні при хворобах нирок і статевої системи, пише infosmi.net. Дослідження показали, що особливі білки, які знаходяться в шкірці брусниці, не дають бактеріям осідати на епітелії нирок і сечового міхура. Компот і варення з брусниці корисні також при застуді і сильному кашлі.
Також в листі брусниці міститься глікозид арбутин, подібний кардіопрепарати. Крім сечогінну дію, він розширює судини і зміцнює найдрібніші з них — капіляри. Щоб зміцнити серцево-судинну систему, засипте в термос дві склянки свіжих або заморожених ягід брусниці, залийте літром окропу і дайте настоятися 10-12 годин. Приймати такий настій слід по склянці на день через годину після їжі.
Новини