Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Українці звикли, що сезон кавунів починається наприкінці липня, однак імпорт та кліматичні зміни дозволяють куштувати солодку ягоду уже у червні. При цьому ранній урожай може обернутися неприємностями. Як розпізнати отруєння кавуном та що потрібно робити першочергово, читайте далі.
Кавун. Ілюстративне фото
Причиною отруєння кавуном можуть стати шкідливі бактерії, такі як Salmonella, Listeria та E. coli. Перші симптоми отруєння можуть проявитися вже через 2-6 годин після вживання зараженого продукту. Отруєння характеризується:
Нудотою та блювотою
Діареєю
Болем у животі та спазмами
Підвищеною температурою
Головним болем
Загальною слабкістю.
Якщо загальний стан вказує на отруєння кавуном, потрібно:
Пити багато рідини — вода та регідратаційні розчини допоможуть запобігти зневодненню.
Уникати важкої їжі краще тимчасово перейти на легку дієту (рис, банани, сухарі).
Відпочивати — організму потрібно дати час для відновлення.
Приймати сорбенти — активоване вугілля або інші сорбенти можуть допомогти вивести токсини.
Якщо симптоми не зникають, а загальний стан погіршується, потрібно терміново звертатися за медичною допомогою.
Щоб уникнути отруєння, потрібно слідувати наступним порадам:
Обирайте кавуни без пошкоджень. Наявні тріщини та вм’ятини можуть бути джерелом бактерій.
Мийте кавун перед нарізанням. Бактерії можуть потрапити всередину продукти при нарізанні.
Зберігайте нарізаний кавун у холодильнику. Кавун не можна тримати при кімнатній температурі понад 2 години.
Уникайте перехресного забруднення. У холодильнику не тримайте кавун поруч із сирим м’ясом або іншими потенційно небезпечними продуктами.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, які симптоми вказують на розвиток гастриту.
Новини