Головна Новини Здоров'я Захворювання та лікування В Україні запровадили нові правила для реабілітації пацієнтів: що змінилося
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні запровадили нові правила для реабілітації пацієнтів: що змінилося

НСЗУ оновлює політику: українці можуть обирати реабілітаційну установу на свій розсуд

2 червня 2024, 01:00
Поділіться публікацією:

В Україні набули чинності нові положення щодо реабілітаційних послуг. Тепер кожен пацієнт, який потребує безкоштовної реабілітації, має право самостійно вибрати медичний заклад, який знаходиться у зручній для нього локації. Це стало можливим завдяки змінам, внесеним Національною службою здоров'я України (НСЗП), повідомляють “Коментарі”.

В Україні запровадили нові правила для реабілітації пацієнтів: що змінилося

Реабілітація пацієнтів в Україні

"Пацієнти мають право обирати не лише реабілітаційну установу, а й відділення, підрозділи та фахівців з реабілітації з урахуванням їхньої спеціалізації", — йдеться у повідомленні.

Для отримання права на реабілітаційні послуги пацієнти повинні звернутися до будь-якої установи, яка має договір з НСЗУ за одним або декількома реабілітаційними пакетами.

На даний момент діють три основні пакети послуг:

  1. Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах;

  2. Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах;

  3. Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або із захворюваннями, протягом перших трьох років життя.

Для того щоб скористатися цими послугами, необхідно надання направлення від лікаря. У разі стаціонарної реабілітації це має бути лікар фізичної та реабілітаційної медицини. Для амбулаторної реабілітації — напрямок може бути виданий як лікарем, так і сімейним лікарем.

"Пацієнти мають право отримувати від фахівців з реабілітації вичерпну інформацію у доступній формі про свої права, обов'язки, обмеження повсякденного функціонування, результати реабілітаційного обстеження, а також умови та форми реабілітаційної допомоги", — зазначають у НСЗУ.

Експерти зазначають, що такий підхід не лише підвищує задоволеність та довіру пацієнтів до медичних послуг, а й сприяє більш ефективному їх використанню, що у результаті має призвести до покращення загального рівня здоров'я населення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/NSZU_gov/1948

Новини