Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Броколі — це зелений овоч із сімейства хрестоцвітих, що зовні нагадує мініатюрне дерево. Він цінується не лише за смак, а й за виняткові корисні властивості для організму людини. Броколі містить багато вітамінів і мінералів, серед яких особливо важливі вітаміни А, С, К, а також групи В, включно з В6 і В9. Вони підтримують роботу імунної та кровоносної систем, здоров’я очей, а також сприяють розвитку мозку.

Фото: з відкритих джерел
Особливу користь броколі приносить людям із серцево-судинними проблемами. Вона зміцнює стінки судин, запобігає відкладенню жирів і зменшує ризик інфарктів та інсультів. Антиоксиданти, що містяться у зелених овочах, допомагають боротися зі шкідливим впливом вільних радикалів, підтримуючи роботу серця та судин.
Діабетикам броколі також необхідна: вона допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, зменшує стрес та дратівливість, підтримує нервову систему. В овочі є потужний антиоксидант сульфорафан, який ефективно бореться з окисним стресом, виводить токсини та захищає клітини від ушкоджень.
Ще один цінний компонент — синігрин, що сприяє захисту серця та судин, уповільнює старіння клітин і підтримує здоров’я шкіри, роблячи її більш пружною та молодою. Антиоксидант глюкорафанін також допомагає нейтралізувати вільні радикали, захищає клітини від окисного стресу та знижує ризик хронічних захворювань.
Високий вміст вітаміну C забезпечує надійний захист імунної системи та підтримує загальний опір організму до хвороб. Регулярне вживання броколі в раціоні допомагає підтримувати серце, судини, нервову систему, шкіру та імунітет.
Броколі — це не лише смачно, а й надзвичайно корисно, тому його варто включати до щоденного меню дорослих і дітей.
Як вже писали "Коментарі", останні дослідження показують, що сон у повній темряві може значно знизити ризик серцево-судинних захворювань — головної причини смертності у світі. Науковці з JAMA Network Open виявили, що рівень освітлення в спальні під час сну має прямий вплив на серцево-судинне здоров’я.