Головна Новини Здоров'я Захворювання та лікування Небезпечна хвороба поширюється Україною: які симптоми
commentss НОВИНИ Всі новини

Небезпечна хвороба поширюється Україною: які симптоми

В Україні зростає захворюваність на кашлюк

12 квітня 2024, 11:50 comments4646
Поділіться публікацією:

За перші два місяці 2024 року в Україні зареєстрували 515 випадків захворювання на кашлюк, що в рази перевищує кількість зафіксованих випадків за аналогічний період минулого року (27 випадків).

Небезпечна хвороба поширюється Україною: які симптоми

В Україні зростає захворюваність на кашлюк

За даними Міністерства охорони здоров'я України, більшість хворих — діти (95,9%). Найбільша вразливість спостерігається серед дітей дошкільного та раннього шкільного віку.

За інформацією від офіційних представників МОЗ, основною причиною зростання захворюваності є недостатній рівень вакцинації серед дітей. Кашлюк — вкрай заразне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом, особливо небезпечне для немовлят. У новонароджених воно може спричинити апное (тимчасову зупинку дихання), а також призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті.

Симптоми кашлюку починаються як у звичайної ГРВІ, але через 5-8 днів розвивається спазматичний кашель, який може посилюватись у нічний час. У немовлят іноді кашель відсутній, проте можливі зупинки дихання та посиніння обличчя. Процес одужання може тривати на період від двох місяців до півроку.

МОЗ наполегливо рекомендує дотримуватися календара щеплень: дітям необхідно отримати чотири щеплення у віці 2, 4, 6 та 18 місяців. Вагітним жінкам слід вакцинуватися проти кашлюку в період з 16 по 32 тиждень вагітності для захисту новонароджених до початку вакцинації.

Експерти наголошують на важливості своєчасної вакцинації як заходи профілактики захворюваності та захисту найбільш уразливих груп населення від тяжкого перебігу хвороби та ускладнень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини