Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Ковбасні вироби часто вважають зручним джерелом білка, особливо для людей, які беруть їжу з собою на роботу чи навчання. Проте важливо пам’ятати: надмірне споживання таких продуктів може негативно впливати на кров’яний тиск. За даними видання Very Well Health, регулярне вживання ковбас дійсно здатне підвищувати артеріальний тиск з кількох причин. Основна — високий вміст натрію.

Фото: з відкритих джерел
Дієтологиня Лаура Демроуз із Медичного центру Векснера при Університеті штату Огайо пояснює, що перероблені м’ясні продукти, включаючи ковбаси, містять значну кількість солі. Надлишок натрію призводить до затримки рідини в організмі, збільшуючи об’єм крові, що безпосередньо впливає на тиск.
Крім того, ковбаси містять різні харчові добавки, здатні впливати на стан судин. Зокрема, нітрати та нітрити, що подовжують термін зберігання і зберігають свіжість м’яса, можуть звужувати артерії та підвищувати кров’яний тиск. Численні наукові дослідження підтверджують цей ефект.
Щодо безпечного споживання, Американська асоціація серця радить не перевищувати 2300 мг натрію на день, а оптимально для більшості дорослих — близько 1500 мг. Людям із гіпертонією варто обмежувати натрій до 2000 мг на добу. Наприклад, один великий бутерброд із шинкою містить близько 750 мг натрію.
Деякі види ковбас є більш шкідливими для серця. Перероблене червоне м’ясо загалом небезпечніше, ніж птиця, а чим вище ступінь обробки та вміст солі, тим більший ризик. Найнебезпечніші ковбасні вироби: салямі, болонська, шинка, пастрамі та пепероні.
Для безпечнішого споживання експерти радять обирати м’ясні делікатеси з індички або курки з позначкою "низький вміст натрію", без нітритів/нітратів, некопчені або тонко нарізані. Ідеальна порція — не більше 56 грамів з вмістом натрію до 350 мг.
Раніше "Коментарі" писали, що якщо ви помічаєте, що часто зациклюєтеся на негативних думках і добре пам’ятаєте неприємні моменти минулих років, але при цьому швидко забуваєте приємне, знайте: це не унікальна риса вашої особистості, а явище, яке десятиліттями досліджують у галузі еволюційної психології.