Головна Новини Здоров'я дієта і харчування За останні 10 років українці стали набагато менше їсти: як змінилося споживання продуктів харчування (фото)
commentss НОВИНИ Всі новини

За останні 10 років українці стали набагато менше їсти: як змінилося споживання продуктів харчування (фото)

2020 рік змусив "затягти паски" багатьох наших співвітчизників

5 липня 2021, 18:34
Поділіться публікацією:

За останні 10 років українці стали набагато менше їсти. Такі висновки можна зробити, проаналізувавши дані Державного управління статистики (дивись Таблицю 1). В середньому за минулий рік, українці щомісячно вживали 19 яєць на 1 людину, 18,9 кг молока та молочних продуктів, 5,2 кг м'яса і м'ясапродуктів, 1,4 кг риби, 2,4 цукру, 8 кг хліба, тощо. Причому, рівень споживання основних продуктів харчування у "доковідному" 2019 році був вищий, ніж в "карантинному" — 2020-му. Так що під час обмежень і локдаунів, українці не тільки стали менше заробляти і відвідувати ресторани та кав'ярні, але й менше їсти.

За останні 10 років українці стали набагато менше їсти: як змінилося споживання продуктів харчування (фото)

В 2020 році українці куштували найменше за десятиліття, фото з відкритих джерел

За останні 10 років українці стали лише на 2% більше споживати м'яса, за іншими позиціями спад. Так на 2% менше ми вживаємо молока та молочних продуктів, на 5% — яєць, на 28,5% — риби та рибопродуктів, на 20% — цукру, на 28,5% — олії та рослинних жирів, на 22% — картоплі, на 8,4% — овочів та баштанних культур, на 14% — хліба і хлібних продуктів. А ось споживання фруктів, ягід, горіхів та винограду залишилося на рівні 2010 року — 3,7 кг на місяць! 

Як можна оцінити ці цифри? З одного боку можна сказати, що українці стали менш заможними і тому, наслідуючи заклики екс-міністра соцполітики Андрія Реви стали таки "менше їсти", з другого — міняється структура харчування українців — воно стає більш здоровим, в ньому менше споживаються швидкі і прості вуглеводи (цукор, картопля, хліб, тощо), а також жири, при цьому не падає рівень вживання білків тваринного походження та фруктів-ягід з горіхами.  Про це свідчить динаміка падіння цукру, картоплі і хліба, яка зменшувалася щорічно. А ось по іншім продуктам були свої регіональні піки. Так, саме у 2020 році українці стали найбільшими м'ясоїдами за десятиліття, а молоко і молочним продуктів вони найбільше споживали у 2013-2014 роках — понад 20 кг за місяць. Овочами та баштанними культурами населення найбільше ласувало у 2012 році — понад 10 кг щомісячно, а фруктами, ягодами, виноградом та горіхами — у 2013-му. 

Таблиця 1. Споживання продуктів харчування у домогосподарствах України у 2010-2020 роках, дані Держстату.

За останні 10 років українці стали набагато менше їсти: як змінилося споживання продуктів харчування (фото) - фото 2

У 2021 році українці знову можуть переглянути свій споживчий кошик, із-за стрімкої дорожнечі цілого переліку продуктів харчування. Так вслід за різким подорожчанням в цьому році олії, українців чекає можливе повторне підвищення до майже 40 кг за десяток яєць, про що сповіщали "Коментарі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини