Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Яка дієта найнебезпечніша: рейтинг лікарів
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка дієта найнебезпечніша: рейтинг лікарів

Заради того, щоб схуднути, люди готові роками сидіти на дієті, переходити з одного принципу харчування на інший. Деякі експерименти над організмом можуть призвести не тільки до втрати ваги, а й до небезпечних захворювань

28 червня 2023, 08:20
Поділіться публікацією:

Існує думка, що на сьогоднішній день у світі налічується близько 28 000 видів харчових обмежень, тобто дієт. Одні з них надзвичайно дієві й не завдають шкоди організму. Інші мають купу побічних ефектів. А про ці пять дієт американські лікарі радять забути раз і назавжди.

Яка дієта найнебезпечніша: рейтинг лікарів

Вибирати дієти потрібно вдумливо, щоб не нашкодити здоров"ю (фото з відкритих джерел)

 БЕЗВУГЛЕВОДНА ДІЄТА

Її автори обіцяють -1 кілограм щодня. Але забувають попередити про те, що саме з вуглеводи заряджають людину енергією. Відповідно, їхній дефіцит призводить до слабкості та в’ялості. Оскільки при такій дієті з раціону вилучаються фрукти та овочі, в організмі спостерігається недостатня кількість клітковини, а це – проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Також мало калію, натрію, вітамінів групи А, В, С. Неминуче погіршується мозкова діяльність (а саме – концентрація уваги та пам’ять) і сон, з часом з’являється нудота, запаморочення і нервозність.

Яка дієта найнебезпечніша: рейтинг лікарів - фото 2

МОНОДІЄТА

Все дуже просто: протягом кількох днів потрібно вживати один-єдиний продукт – гречану кашу, яблука, гарбуз, молоко, сік тощо. І дуже складно для організму, який на такому одноманітному харчуванні не отримує потрібних йому речовин і починає сходити з розуму. Страждають практично всі органи – м’язи буквально тануть на очах, нігті ламаються, волосся тьмяніє і випадає, шкіра стає сухою, з’являються проблеми з зубами і шлунково-кишковим трактом. Дієтологи вважають прийнятним робити на основі одного продукту розвантажувальні дні раз на тиждень, але не розтягувати це задоволення на довше.

 Яка дієта найнебезпечніша: рейтинг лікарів - фото 3

КЕТОДІЄТА

Принцип такий: відмовитися від вуглеводів і компенсувати їхню відсутність білками й жирами. У такому разі організм починає брати енергію не з глюкози, а з жирів, спалюючи їх. На це і розраховують ті, хто бажають схуднути. Проблема в тому, що на цьому етапі запускається процес кетоз, і в крові утворюються кетонові тіла, які отруюють організм. Це виражається в нудоті, запаху ацетону з рота, запамороченні, в деяких випадках навіть судомах. Якщо ситуація вийде з-під контролю, закінчитися все може смертю.

Яка дієта найнебезпечніша: рейтинг лікарів - фото 4

ПАЛЕОДІЄТА

Ще один різновид безвуглеводної дієти, яка передбачає видалення з раціону зернових і молочнокислих продуктів, круп, бобів і всього, що містить  цукор. Дозволяється вживати рибу, м’ясо, яйця, рослинну їжу. Відмова від ряду важливих продуктів загрожує остеопорозом (результат дефіциту кальцію та вітаміну D), погіршенням роботи нирок та печінки і серцево-судинними проблемами.

 БІЛКОВА ДІЄТА

Найбільш від неї потерпають нирки, які виводять з організму продукти розпаду білка (тривала дієта може призвести до виникнення каменів). Порушується обмін речовин, робота шлунково-кишкового тракту. Також з надлишок білку в організмі пов’язують  послаблення імунітету, погіршення стану волосся та нігтів, підвищення тиску, депресивність та тривожні стани, погіршення сну. Лікарі кажуть, що цей вид дієти збільшує ризик захворювання на діабет другого типу.

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини