Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Хронічна нестача сну має серйозні наслідки для здоров’я: вона погіршує пам’ять, здатність до концентрації та мислення, послаблює імунну систему й підвищує ризик виникнення діабету. До того ж регулярний недосип пов’язують із набором зайвої ваги та підвищенням артеріального тиску. Втім, певні продукти харчування можуть допомогти налагодити сон і покращити його якість.
Фото: з відкритих джерел
Горіхи
Мигдаль, волоські горіхи, кеш’ю та фісташки містять мелатонін — гормон, який регулює цикл сну. Окрім того, у них є триптофан — амінокислота, що стимулює вироблення серотоніну, а також магній, необхідний для функціонування нервової системи, м’язів, серця й мозку.
Насіння
Насіння гарбуза, льону та соняшника також сприяє здоровому сну, оскільки багате на триптофан. Його краще споживати у вечірній час для помітного ефекту.
Молочні продукти
Тепле молоко, сир і натуральний йогурт — чудові варіанти для вечірнього перекусу. Ці продукти містять триптофан, який позитивно впливає на засинання та загальну якість сну.
Ківі
Наукові дослідження показують, що ківі, багате на антиоксиданти, вітаміни та фолієву кислоту, може сприяти швидшому засинанню і покращенню тривалості сну, якщо вживати його ввечері.
Банани
Цей фрукт є не лише джерелом триптофану, а й магнію та калію — мінералів, які допомагають розслабитися та забезпечують глибокий і спокійний сон.
Бобові
Квасоля й нут містять низку вітамінів та амінокислот, необхідних для вироблення серотоніну, тому їх варто включити у вечірній раціон для покращення якості сну.
Разом з тим, деякі продукти можуть, навпаки, порушувати сон. Серед них:
· цитрусові;
· помідори;
· гостра й солодка їжа;
· алкогольні напої;
· кофеїн.
Слід пам’ятати, що здоровий сон для дорослої людини триває в середньому від 7 до 9 годин, хоча індивідуальні потреби можуть відрізнятися.
Як вже писали "Коментарі", гарвардські науковці провели масштабне дослідження, вивчивши харчові звички понад 200 тисяч людей, і встановили, що один із найулюбленіших продуктів у світі — картопля фрі — за частого споживання значно підвищує ризик розвитку діабету.