Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Жири називають важливим компонентом харчування. Однак надмірне споживання може негативно вплинути на здоров'я та і призвести до смерті. Велику кількість жирів у раціоні, особливо насичених і трансжирів, пов’язують із розвитком серцево-судинних захворювань, діабету, ожиріння та навіть деяких форм раку. Де криється загроза, розповідаємо детальніше.
Жирна їжа. Ілюстративне фото
Надмірне споживання насичених жирів — серед яких спеціалісти називають м’ясо, вершкове масло, сири — підвищує рівень "поганого" холестерину (LDL). Це сприяє утворенню бляшок у судинах. Такі зміни можуть призвести до атеросклерозу, інфаркту або інсульту. Ще небезпечнішими називають трансжири, які часто містяться у фастфуді та випічці. Спеціалісти попереджають, що трансжири не тільки підвищують LDL, а й знижують “хороший” холестерин (HDL), порушуючи баланс.
Велика кількість жиру в раціоні сприяє накопиченню жирової тканини — особливо в області живота. Це вісцеральний жир, який формується навколо внутрішніх органів. Цей жир називають метаболічно активним. Це значить, що він провокує інсулінорезистентність, що призводить до цукрового діабету 2 типу. Ожиріння також може викликати онкологічні захворювання, зокрема рак товстої кишки та грудей.
Спеціалісти зазначають, що хронічне запалення може викликати надмірне споживання омега-6 жирних кислот — соняшникова, кукурудзяна олія. Такий стан може спричинити чимало хвороб — від артриту до Альцгеймера. Порушення метаболізму жирів також впливає на печінку, спричиняючи жирову хворобу печінки, яка може перерости у цироз.
Серед небезпечних жирів спеціалісти називають наступні:
Насичені жири: жирне м’ясо, вершкове масло, сири
Трансжири: маргарин, фастфуд, промислова випічка
Надлишок омега-6: рафіновані рослинні олії
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, які продукти допоможуть зберегти зір.