Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Вчені застерігають від вживання напою, який може спровокувати хворобу Альцгеймера і розсіяний склероз
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені застерігають від вживання напою, який може спровокувати хворобу Альцгеймера і розсіяний склероз

Коли в спеку рука потягнеться за пляшкою прохолодного напою, добре подумайте, чи варто ризикувати

23 травня 2023, 00:50
Поділіться публікацією:

Солодкі газовані напої – страшний кошмар ендокринологів та фітнес-тренерів. Тепер від них застерігають і неврологи, які слідкують за тим, щоб ми були при здоровому глузді і гарній памяті.

Вчені застерігають від вживання напою, який може спровокувати хворобу Альцгеймера і розсіяний склероз

Солодкі газовані напої негативно впливають на мозок (фото з відкритих джерел)

Зайва вага, цукровий діабет, зіпсована зубна емаль – про це слід пам’ятати тим, хто полюбляє солодку газировку. Однак вчені знайшли в ній ще один серйозний недолік.

Тривалий час вони спостерігали за майже трьома тисячами людей, які кожного дня вживали дієтичну солодку газовану воду. І дійшли висновку: в учасників експерименту вірогідність отримати діагноз "хвороба Альцгеймера" втричі більша, ніж у тих, хто газировкою не зловживав або не пив її зовсім. Окрім того, в них значно зростали шанси заробити собі інсульт чи розсіяний склероз.

У всьому, на думку вчених, винен кофеїн: у великих кількостях він здатен призвести до хімічних змін у мозку. І йдеться не тільки про колу. Насправді кофеїн входить до складу й інших газованих напоїв (на щастя, не всіх) – виробники додають його, аби покращити смак продукту. Вирахувати його можна, якщо уважно почитати склад напою.   

Однак американська спеціалістка з харчування Емілі Нобл вважає, що навіть газировка без кофеїну, більше того – без цукру! – може завдати непоправної шкоди організму. І "відгукнутися" це може через багато років. Спираючись на свій досвід роботи, вона стверджує: у того, хто в дитинстві вживав багато газованих напоїв, у зрілому віці можуть виникати набагато серйозніші проблеми з пам’яттю, ніж у противників газировки.

Значні порції кофеїновмісних напоїв мають і інші мінуси – провокують дратівливість, негативно впливають на сон і сприяють підвищенню очного тиску, що збільшує ризик виникнення глаукоми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини