Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Вчені вияснили, скільки чашок кави потрібно випивати щодня, щоб довше прожити
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені вияснили, скільки чашок кави потрібно випивати щодня, щоб довше прожити

Якщо для вас кава – це маленька радість, не варто себе її позбавляти. Тим більше, що вона здатна не тільки підбадьорити і подарувати гарний настрій, а й продовжити вік

17 травня 2023, 00:10 comments6094
Поділіться публікацією:

Вчені вияснили, скільки чашок кави потрібно випивати щодня, щоб довше прожити

Кава і користь для здоров'я. Фото з відкритих джерел

Хтось п’є каву літрами, а хтось відмовляє собі навіть в одній чашці, вважаючи, що вона шкодить здоров’ю. "Коментарі" знають, хто правий і якою повинна бути "правильна" доза.

 Вчені вивчають плюси і мінуси кави вже багато років і щоразу знаходять якісь нові її властивості. Один з таких експериментів тривав 16 років: вчені десяти європейських країн спостерігали за близько 500 тисячами людей. І дійшли висновку, що кава не тільки позитивно впливає на роботу серця, але й знижує ризик смерті від цілого ряду захворювань.

 До експерименту залучали осіб старше 35 років, у яких не було серцево-судинних проблем. Їх розділили на три групи: одна випивала на добу максимум три чашки кави, друга – більше трьох, а третя взагалі не вживала цього напою. В процесі дослідження аналізувалося, як змінюється стан здоров’я кожного, враховуючи всі можливі фактори – починаючи з віку, соціально-економічного становища і закінчуючи шкідливими звичками.

 Виявилося, що найкраще серце працює в тих, хто випиває до трьох чашок кави в день. У представників першої групи серцево-судинні захворювання зустрічаються на 17%, а у інсульти – на 21% рідше, ніж у людей з інших груп. Набагато стійкіші вони й до захворювань органів травлення та кровоносної системи.

Вчені вияснили, скільки чашок кави потрібно випивати щодня, щоб довше прожити - фото 2

 Дослідження вчених з інших країн доповнюють вищезгадане. Китайські науковці виявили, що той, хто п’є каву в розумних кількостях, ризикує отримати хворобу печінки на 20% менше, ніж той, хто від неї взагалі відмовився. А шанс померти від хронічного захворювання знижується майже на 50%.

 Американські вчені виявили, що рівень смертності від онкологічних захворювань, проблем з нирками та органами дихання на 12% нижче серед тих, хто випиває щодня хоча б чашку кави. У кавоманів (три чашки на добу) ризик смерті від тих самих хвороб знижується вже на 18%.

 Поки що науковці не можуть пояснити, як саме "працює" кава. Говорять тільки про те, що у любителів цього напою структура серцевого м’язу виглядає здоровішою, аніж у тих, хто від нього відмовляється. Очевидно, цим потрібно завдячувати  антиоксидантам, які захищають клитини організму від токсинів і запалення.  До речі, в рейтингу продуктів, які містять антиоксиданти, кава займає 36 місце – слідом за  ягодами та спеціями.

 Якій каві ви віддаєте перевагу – з кофеїном чи без, розчинній чи заварній – немає різниці. Всі її варіанти майже однаково корисні. А ложечка цукру збільшує шанси на довголіття.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Віктор

17 травня 2023, 00:50

Ну, нарешті ці вчені щось вияснили. І Людочці дяка, що нам розповіла.-:)


Новини