Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Вчені назвали ягоду, яка покращує розумові здібності: її рекомендують навіть дітям
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені назвали ягоду, яка покращує розумові здібності: її рекомендують навіть дітям

100 грамів чорниці щодня – і швидкість реакції мозку значно зростає

12 липня 2023, 00:05
Поділіться публікацією:

Вчені назвали ягоду, яка покращує розумові здібності: її рекомендують навіть дітям

Чорниця - ягода для розуму (фото з відкритих джерел)

У більшості людей чорниця асоціюється з "ліками" для покращення зору та смачними варениками, які варто трохи прикусити – і вони забризкуюсь фіолетовим соком все навколо. Але потенціал у цієї ягоди набагато більший. "Коментарі" розбиралися, чому ж вона така корисна.

Покращує когнітивні здібності у дітей

Вчені британського Університету Рединга протягом трьох тижнів давали групі з 21 дитини віком від 7 до 10 років напій, до складу якого входило 30 грамів чорниці.   Коли співставили результати тесту на увагу та память до експерименту і після, побачили, що показники покращилися, а швидкість реакції зросла на 10%. На думку фахівців, це пов’язано з великою кількістю антиоксидантів флавоноїдів, які містяться в ягоді і здатні покращувати нейронні зв’язки. А ще вони позитивно впливають на ділянки мозку, що відповідають за інтелект.

Підтримує здоровя мозку

Дослідження показали: якщо літні люди чорницю вживають регулярно, вона може покращити кровоток, мозкову діяльність, память, моторні навички, полегшує обробку інформації.

Зменшує ризик деменції

Фахівці з Університету Цинцинатті досліджували, які зміни стануться в організмі людей віком 50-65 років, що фіксують погіршення пам’яті, якщо вони вживатимуть чорницю. Щоправда, їм запропонували не саму ягоду – протягом 12 тижнів частині учасників експерименту під час обіду давали напій, який містить антоціани – пігмент, що є у великій кількості в чорниці і має антиоксидантні властивості (чашка напою еквівалента половині чашки ягід). Ті, хто вживав його, згодом пройшли тест на самоконтроль, пам’ять та інтелектуальну гнучкість. І змогли виконати всі завдання швидше і краще, ніж ті, кому замість антоціанів давади плацебо. Тому чорницю лікарі рекомендують для профілактики хвороби Альцгеймера.

Знижує рівень цукру в крові

Окрім антоціанів чорниця містить проантоціаніди, які знижують ризик розвитку діабету 2 типу. Це складний механізм, який можна описувати термінами, незрозумілими нефахівцям. Але суть в тому, що у контрольної групи людей з високим рівнем цукру аналізи крові, взяті натщесерце, показали зниження рівня інсуліну.

Поліпшує настрій

 Вітамін С позитивно впливає на мозок і допомагає подолати стрес та покращує настрій.

Захищає серце

Антиоксиданти, які містяться в чорниці, знижують артеріальний тиск, рівень поганого холестерину, зменшують окислювальний стрес організму і ризик серцево-судинних захворювань.  

Позитивно впливає на здоров’я кишківника

Експерименти, проведені з тваринами, показали, що чорниця здатна збільшити кількість корисних бактерій у кишківнику та покращити процес травлення.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини