Головна Новини Здоров'я дієта і харчування В супермаркеті можна купити гриби, які допомагають боротися з депресією: ви ніколи б на них не подумали
commentss НОВИНИ Всі новини

В супермаркеті можна купити гриби, які допомагають боротися з депресією: ви ніколи б на них не подумали

Зазвичай ми проходимо повз них і шукаємо на полицях магазинів щось більш звичне і привабливіше

24 травня 2023, 21:10
Поділіться публікацією:

Вчені вже давно досліди корисні властивості грибів. Але нещодавно справжнім відкриттям стало те, що серед них є один вид, здатний протистояти депресії. І мова йде не про галюциногени.

В супермаркеті можна купити гриби, які допомагають боротися з депресією: ви ніколи б на них не подумали

Гливи допомагають боротися з депресією (фото з відкритих джерел)

Співробітники Пенсільванського медичного коледжу протягом 11 років вивчали харчові звички майже 24 тисяч громадян і фіксували всі серйозні зміни в здоров’ї, у тому числі  й психічному. Зрештою дійшли несподіваного висновку: у людей, які практично щодня мали в своєму раціоні гриби, шанси впасти в депресію зменшувалися на 43%.

Провідний науковець коледжу Джібріл Ба припускає, що завдячувати треба великій кількості біологічно активних сполук, які містяться в цьому продукті, і перш за все – антиоксидантам. Вони знижують ризик окислювального стресу (дисбалансу, який виникає, коли виробляється надто багато вільних радикалів, що викликають запалення, але не вистачає антиоксидантів, щоб їм протидіяти) і, відповідно, симптоми тривожності і депресії.

Гриби – джерело амінокислоти ерготионеїну (в такій кількості не зустрічається більше ні в якому продукті). Він теж протидіє окислювальному стресу, зменшує вірогідність неврологічних захворювань, пов’язаних з віком, і збільшує тривалість життя. Для прикладу американські вчені порівнюють середню тривалість життя у США (76,4 роки) і в Італії (82,3 роки), де середня добова доза ерготионеїну на одну особу відповідно 1 мг/день і 4-6 мг/день.

Найбільше ерготионеїну міститься в гливах (вєшенках). За всіма показниками вони, кажуть науковці, дають фору печерицям, тож вибір грибів має бути очевидним.

У глив є й інші корисні властивості. Вони стабілізують кров’яний тиск та рівень холестерину, підтримують імунітет. Оскільки культивуються штучно, абсолютно нетоксичні. При цьому, маючи потужні антиоксиданті властивості, позбавляють організм від радіонуклідів. Тож систематичне вживання буде доречним у випадку   радіоактивного випромінювання.

Вміст біотину в гливах у кілька разів перевищує його наявність у молоці, шпинаті і яйцях. А відповідає він за нашу красу – за здоров’я шкіри, нігтів та волосся. Високі дози біотину використовуються в лікуванні розсіяного склерозу.

Магній, необхідний для повноцінної роботи клітин (18 мг в 100 г продукту), запобігає головному болю, допомагає боротися з безсонням.

Тіамін (вітамін В1) забезпечує роботу центральної і периферійної нервової систем. Його дефіцит загрожує порушенням короткотривалої пам’яті, координації рухів і сну,  тахікардією та хронічною втомою.

А ще гливи дуже смачні – з ними можна приготувати безліч страв: смажити з цибулею чи просто в клярі, маринувати, робити салати, крем-супи, юшку.

В супермаркеті можна купити гриби, які допомагають боротися з депресією: ви ніколи б на них не подумали - фото 2

Смажені гливи у кисло-солодкому соусі

800 г грибів

4 зубчики часнику

30 г свіжого імбиру

3 ст. л соєвого соусу

1 ч. л. кукурудзяного крохмалю

1 ст. л. яблучного оцту                                                    

2 ст. л. цукру

Зелена цибуля

Олія

Гриби помити й нарізати пластинами середнього розміру. Часник, імбир і цибулю дрібно нарізати. Зробити соус — соєвий соус, оцет, цукор і крохмаль перемішати в одній ємності. Добре розігріти олію в пательні і на сильному вогні порціями обсмажити гливи (порції повинні бути невеликим, інакше гриби пустять сік і просто зваряться). Повернути всі глиби в пательню, додати часник, імбир і цибулю, перемішати і обсмажити протягом 1 хвилину. Влити соус, все ретельно перемішати, дочекатися, поки соус майже повністю випарується, і зняти пательню з вогню.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини