Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Кріп (Anethum graveolens) — це популярна кулінарна трава. Вона відома своїм приємним ароматом і смаком. Однак кріп може не тільки додати родзинки страві, а й має чимало унікальних властивостей.
Ілюстративне фото
Кріп багатий на антиоксиданти, включаючи флавоноїди, терпеноїди та дубильні речовини. Він також є гарним джерелом вітаміну C, який має потужні антиоксидантні властивості.
Антиоксидантна дія: Антиоксиданти в кропі допомагають захищати клітини від пошкодження вільними радикалами, а це сприяє зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера, ревматоїдного артриту та деяких форм раку.
Покращення здоров'я серця: Флавоноїди, присутні в кропі, мають антиоксидантні та протизапальні властивості, які допомагають захистити серце. Деякі дослідження на тваринах показали, що екстракт кропу може знижувати рівень холестерину та тригліцеридів, однак дослідження на людях дали змішані результати.
Зниження рівня цукру в крові: Дослідження на тваринах з діабетом показали, що щоденний прийом екстракту кропу значно покращує рівень цукру в крові натще. Однак дані про дослідження на людях обмежені.
Антибактеріальні властивості: Ефірні олії кропу мають антибактеріальну дію проти потенційно шкідливих бактерій, таких як Klebsiella pneumoniae та Staphylococcus aureus.
Покращення травлення: Кріп традиційно використовувався для заспокоєння шлункових розладів і поліпшення травлення. Він може допомогти при здутті живота та спазмах.
Заспокійливий ефект: Кріп використовувався з давніх часів для лікування колік у немовлят і травних захворювань, а також для підтримки грудного вигодовування.
Кріп широко використовується в кулінарії для додавання аромату супам, салатам, соусам і маринадам. Його насіння можна використовувати як спецію для хліба, супів або овочевих страв. У народній медицині настої з насіння кропу допомагають при розладах травлення, а ефірна олія використовується для зовнішнього застосування при шкірних запаленнях.
Нагадаємо, що портал “Коментарі” писав про унікальні властивості буряку.
Новини