Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Продукти, які ми вважаємо звичними для сніданку, можуть приховувати в собі серйозні ризики для здоров’я. Якщо бекон і сосиски вже давно мають репутацію потенційно небезпечних через зв’язок із серцево-судинними хворобами та онкологією, то тепер під пильну увагу потрапили й солодкі пластівці — здавалося б, безпечний і популярний вибір для ранкового прийому їжі. Як повідомляє Daily Mail, нове дослідження британських науковців довело, що навіть цей "невинний" продукт може підвищувати ризик розвитку раку.
Фото: з відкритих джерел
Солодкі сніданкові пластівці належать до так званих ультраоброблених продуктів (UPF). Вони зазвичай містять штучні добавки — барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, стабілізатори й консерванти. Такі продукти проходять складну промислову обробку і лише імітують справжню їжу. Згідно з даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC), понад 50% щоденних калорій американців припадає саме на UPF, а в дітей і підлітків ця цифра ще вища — до 67%.
Дослідження, опубліковане в журналі BMJ, базується на даних понад 100 тисяч дорослих, яких спостерігали понад вісім років. Учасники регулярно звітували про свій раціон, а вчені фіксували появу онкологічних захворювань. Результати виявилися тривожними: кожне додаткове 10% у харчуванні, що припадає на ультраоброблені продукти, підвищує загальний ризик раку на 12%, а ризик розвитку раку молочної залози — на 11%. Найбільший негативний вплив помічено саме серед тих, хто споживав багато UPF, зокрема солодких пластівців.
Медики попереджають: навіть ті продукти, які активно рекламуються як частина "збалансованого сніданку", можуть мати приховані ризики. Тому варто обмежити вживання обробленої їжі та віддавати перевагу натуральним і свіжим стравам.
Як вже писали "Коментарі", вживання алкоголю часто призводить до збільшення маси тіла, що, у свою чергу, сприяє підвищенню артеріального тиску понад нормальні показники 120/80 мм рт. ст., що є ознакою гіпертонії. Саме тому експерти звертають увагу на вплив різних алкогольних напоїв на здоров’я, особливо через їхній високий вміст "порожніх" калорій — калорій без поживної цінності.