Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Клітковина, або харчові волокна, корисна для організму. Вона нормалізує травлення, підтримує здоров'я серцево-судинної системи, а також запобігає розвитку деяких видів раку та підтримує імунітет. Клітковина покращує мікрофлору кишківника, виводить токсини та може позитивно впливати на психоемоційний стан.
Фрукти. Ілюстративне фото
Вважається, що яблука містять чи не найбільше клітковини — близько 4 г на середній плід. Однак існує чимало інших фруктів, які перевершують яблука за цим показником, пише видання Very Well Health.
Маракуя — містить рекордні 24,5 г клітковини на чашку (236 г). Насіння та м’якоть багаті на розчинну і нерозчинну клітковину, що сприяє регулярному травленню та зниженню рівня холестерину.
Малина — одна чашка (150 г) малини забезпечує майже 10 г клітковини. Вона також містить антиоксиданти, які підтримують здоров’я судин і знижують ризик запалень.
Гуава — містить близько 9 г клітковини на чашку (165 г). Їстівна шкірка та насіння містять додаткову порцію поживних речовин, зокрема вітаміну С.
Ожина — містить 8 г клітковини на чашку (150 г). Ягода також багата на вітамін С і поліфеноли, які позитивно впливають на мікрофлору кишківника.
Авокадо (так, це дійсно фрукт) — містить 7 г клітковини на пів склянки. Крім того, фрукт багатий на здорові жири, які сприяють засвоєнню жиророзчинних вітамінів.
Груша — близько 5,5 г клітковини у середньому плоді. Вона також багата на калій і антиоксиданти, які підтримують роботу серця.
Ківі — понад 5 г клітковини у двох плодах. Крім того, вони містять вітамін С, який підтримує імунітет, і ферменти, що сприяють травленню.
Рекомендована добова норма споживання клітковини для дорослих становить 25-30 грамів. Тож, вживаючи ці фрукти можна забезпечити організм необхідною кількістю клітковини.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, чому більшість вживає горіхи та крупи неправильно.