Головна Новини Здоров'я дієта і харчування ТОП-5 причин додати в свій раціон буряк
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП-5 причин додати в свій раціон буряк

Дієтолог пояснила, скільки разів буряк слід вживати на тиждень

19 жовтня 2020, 04:45
Поділіться публікацією:

Багато хто недооцінює користь буряка, хоча цей червоний овоч може похвалитися низкою корисних властивостей. Про це пише для ТСН Світлана Фус.

ТОП-5 причин додати в свій раціон буряк

По-перше, буряк корисний для серця — знижує ризик серцевих нападів, серцевої недостатності та інсульту. Пігмент бетаїн, наявний в буряку, це антиоксидант, що захищає організм від вільних радикалів. Бетаїн зберігає печінку, бере участь у метаболізмі жирів, впливає на ліпіди крові, а відповідно – зменшує ризики серцево-судинних захворювань. Знайте, що ця речовина стійка до нагрівання і зберігає свої властивості у вареному коренеплоді. Крім того, буряк містить сполуки, які перетворюються в організмі людини на оксид азоту NO — це допомагає розширювати судини і знижувати кров'яний тиск.

По-друге, буряк – зброя проти втоми. Антиоксидантні, протизапальні та судинні ефекти, що створюються компонентами буряка, можуть поліпшити розумову та когнітивну функцію. До того ж коренеплід – джерело калію, який допомагає нервам і м'язам нормально функціонувати. А саме через недостатній рівень калію виникає втома, слабкість, м'язові спазми і навіть небезпечні для життя порушення серцевого ритму.

Третя причини вживати буряк – нормалізування роботи кишківника. Завдяки високому вмісту харчових волокон овоч позитивно впливає на роботу травної системи, дає відчуття ситості, а ще допомагає посилити перистальтику кишківника і позитивно відображається на бактеріальній флорі.

Четверте, що слід знати про буряк, його корисність для вагітних. Цей овоч містить фолієву кислоту, яка необхідна всім жінкам дітородного віку і особливо вагітним. Речовина допомагає запобігти дефектам розвитку нервової трубки плода і знижує ризик передчасних пологів.

П’ята корисна властивість буряка — профілактика застуди. Флавіноїди, що є у буряках, виявляють антибактеріальну дію. Тому сік цього коренеплоду закрапують в ніс у разі нежитю або використовують для полоскання горла у разі ангіни, ларингіту і фарингіту.

Дієтолог зауважила, що не рекомендується через відносно високий вміст моно- і дисахаридів і високий глікемічний індекс вареного і печеного буряка цей овоч вживати діабетикам. Слід утриматися й тим, у кого є артрит, хвороби нирок, подагра.

Лікарка рекомендує вживати буряк 3-4 рази на тиждень а в різних стравах.

Нагадаємо, лікар пояснив, чому не можна з'їдати в день багато горіхів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини