Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Згідно з новими науковими даними, теобромін — природна сполука, що міститься у шоколаді, може незначно підвищувати рівень "хорошого" холестерину (ЛПВЩ). Водночас вчені наголошують: позитивний ефект незначний і, найімовірніше, не має серйозного впливу на загальний стан серця.
Фото: з відкритих джерел
У дослідженні брали участь 72 добровольці віком від 40 до 55 років із діагностованим метаболічним синдромом — станом, який підвищує ризики серцево-судинних хвороб. Учасники протягом 12 тижнів щодня приймали або 450 мг теоброміну, або плацебо, при цьому дотримуючись індивідуально розробленої низькокалорійної дієти. Також їх попросили уникати какао та скоротити споживання кофеїну, щоб мінімізувати зовнішній вплив на результати.
Як показали дані, у групі, яка приймала теобромін, спостерігалося зростання рівня ЛПВЩ на 0,34 мг/дл, тоді як у групі плацебо показник знизився на 1,24 мг/дл. Найбільше зростання зафіксували у підтипі ЛПВЩ2 — вважається, що саме ця фракція має найпотужніший кардіозахисний ефект. Крім того, теобромін активував ген PPAR-α, що відповідає за розщеплення жирів. Водночас жодного впливу на ген Sirt1 не виявили.
Попри ці результати, експерти зазначають: подібні незначні зміни навряд чи допоможуть реально знизити ризики серцево-судинних захворювань. Для досягнення зазначеного ефекту потрібно вживати кількість теоброміну, еквівалентну приблизно 60–90 г темного шоколаду на день — а це вже перевищує рекомендовану денну норму солодощів, особливо для людей, які контролюють рівень цукру в крові.
Шоколад дійсно містить поліфеноли, зокрема флаваноли, які мають антиоксидантні властивості та позитивно впливають на тиск, рівень "поганого" холестерину та глюкози. Та мало відомий теобромін, як виявилося, теж може незначно підтримувати здоров’я судин.
Портал "Коментарі" вже писав, що свербіж шкіри — це не завжди просто алергія чи реакція на подразник. У деяких випадках такий симптом може бути ознакою глибших проблем зі здоров’ям, зокрема — захворювань внутрішніх органів.