Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Експерти по правильному харчуванню рекомендують включати у свій раціон кіноа — псевдозернову культуру, яка стає все більш популярною через відсутність у своєму складі глютену. Вона володіє масою корисних властивостей, але водночас має ряд серйозних протипоказань.
фото з відкритих джерел
Дієтологи називають цю крупу "золотою", тому що вона містить багато вітамінів і цінних мікроелементів, зокрема білок, клітковину, фолієву кислоту, амінокислоти та інші корисні речовини. Вона некалорійна, тому її часто рекомендують вживати людям, які борються із зайвими кілограмами.
І водночас кіноа може нашкодити здоров'ю, особливо, якщо її неправильно приготувати та переборщити з нормою. Річ у тому, що часте вживання крупи може уповільнити засвоєння організмом деяких цінних мінералів. Таку кашу не можна їсти людям, у яких проблеми з нирками, тому що вона може спровокувати утворення каменів.
У складі кіноа є сапоніни — органічні сполуки, які володіють жовчогінними властивостями та виводять холестерин, але є токсичними для організму. Тому, вживати крупу потрібно в міру.
Ще кіноа протипоказана людям, у яких панкреатит, загострення шлунково-кишкового тракту, жовчнокам'яна хвороба.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чому не можна снідати тільки кашею.
Новини