Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Вживати поживний сніданок разом із ранковою кавою справді корисно, однак фахівці застерігають: деякі продукти краще не поєднувати з напоєм, аби уникнути проблем із травленням та погіршенням засвоєння корисних речовин. Видання Verywell Health виділило п’ять продуктів, від яких варто відмовитися під час споживання кави.

Фото: з відкритих джерел
Цитрусові
Поєднання кави з цитрусовими створює надмірну кислотність, що здатна провокувати дискомфорт у шлунку. Це особливо небезпечно для людей із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, яка супроводжується нудотою, печією, кислотним рефлюксом та розладом травлення.
У матеріалі зазначено, що "поєднання кислих продуктів, як-от цитруси й кава, може посилювати подразнення шлунка".
Смажені страви
Дієтологи наголошують, що смажені продукти й без того є одним із найменш корисних варіантів через високий вміст жирів і солі. Але разом із кавою вони можуть викликати ще серйозніші наслідки: надмірне вживання кави пов’язують із підвищенням рівня жирів у крові.
У Verywell Health підкреслили, що споживання понад трьох чашок кави щодня здатне підвищувати рівень LDL та знижувати рівень HDL. Додавання смаженої їжі до такого раціону може ще більше збільшити ризик серцево-судинних захворювань.
Молоко
Хоча молоко є джерелом кальцію, його поєднання з кавою може бути не найкращим вибором. Дослідження свідчать, що кава може знижувати засвоєння кальцію, а невикористані залишки організм виводить із сечею. Це пов’язано з ризиком утворення каменів у нирках і можливим погіршенням стану кісткової тканини.
Продукти з надлишком солі
Споживання помірної кількості кави зазвичай не шкодить артеріальному тиску, однак її надлишок може провокувати гіпертонію через високий вміст кофеїну. Якщо ж одночасно вживати солону їжу, навантаження на серцево-судинну систему зростає ще більше — особливо в людей, схильних до підвищеного тиску.
Ферментовані продукти
Ферментовані страви — кімчі, місо, квашена капуста, темпе — підтримують здоров’я кишківника завдяки корисним бактеріям. Однак одночасне споживання таких продуктів із кавою може давати зворотний ефект.
Через високу кислотність обох продуктів можуть виникати здуття, гази та дискомфорт у животі. У публікації зазначено, що ці реакції особливо ймовірні у тих, хто лише починає додавати ферментовану їжу до раціону.
Нагадаємо, портал "Коментарі" писав, що кожна господиня знає, як іноді холодильник може видавати неприємний запах. Найчастіше це трапляється через зіпсовані продукти або страви з сильним ароматом — рибу, цибулю, часник, ковбасу та інші. І навіть якщо усунути джерело запаху, неприємний аромат може залишатися надовго. Але насправді позбутися його досить легко і швидко.