Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Модна дієта карнівор: у чому її небезпека та чому не можна їсти масло пачками
commentss НОВИНИ Всі новини

Модна дієта карнівор: у чому її небезпека та чому не можна їсти масло пачками

Карнівор може призвести не до бажаних результатів, а до лікарні

22 липня 2025, 20:59
Поділіться публікацією:

У сучасному світі все частіше з’являються нові дієти, які обіцяють швидке схуднення, здоров’я і навіть "чудове самопочуття". Одна з таких модних тенденцій останніх років — дієта карнівор (від англ. carnivore — "хижак"). Її суть надзвичайно проста: їсти лише продукти тваринного походження — м’ясо, рибу, яйця, іноді сир і вершкове масло. Багато прихильників цієї дієти публікують фото, де вони з апетитом їдять шматки сала або буквально пачками кладуть у їжу вершкове масло. Але чи справді це корисно? Давайте розберемось, чому така "м’ясна" дієта може бути небезпечною.

Модна дієта карнівор: у чому її небезпека та чому не можна їсти масло пачками

Модна дієта карнівор: у чому її небезпека та чому не можна їсти масло пачками

У чому суть дієти карнівор

Головна ідея карнівор-дієти — максимально обмежити або повністю виключити вуглеводи. Людина харчується виключно білками та жирами з тваринних продуктів, вважаючи, що саме так харчувалися наші предки. При цьому овочі, фрукти, злаки, бобові, горіхи та навіть рослинні олії — під забороною.

Чому карнівор може бути небезпечною

Нестача клітковини

У раціоні зовсім немає овочів, ягід чи фруктів, а отже — й клітковини, яка потрібна для здорової роботи кишечника та підтримки мікробіому. Це може призвести до закрепів, здуття і навіть серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Дефіцит вітамінів і мікроелементів

Вітамін C, фолієва кислота, магній, калій, антиоксиданти — усе це ми здебільшого отримуємо з рослинної їжі. Без них підвищується ризик анемії, проблем із серцем, шкірою та імунітетом.

Перевантаження нирок і печінки

Надлишок білка створює велике навантаження на нирки. Печінка ж працює в режимі підвищеної переробки жирів і білків, що може провокувати загострення хронічних хвороб або розвиток нових.

 Підвищення рівня холестерину

Хоч деякі прихильники дієти заперечують це, але є дослідження, які показують: велика кількість насичених жирів із червоного м’яса та масла може збільшувати рівень "поганого" холестерину LDL і ризик серцево-судинних захворювань.

Чому не можна їсти масло пачками

Іноді в соцмережах можна побачити відео, де люди буквально їдять вершкове масло ложками чи додають у каву цілу пачку. Такий підхід особливо небезпечний, бо:

Це надлишок калорій. 100 г масла — близько 750 ккал. Їсти його без міри легко призведе не до схуднення, а до різкого набору ваги.

Перевантаження серця та судин. Насичені жири у великій кількості підвищують ризик атеросклерозу та інфаркту.

Проблеми з травленням. Вживання великих доз жирів може викликати нудоту, діарею або біль у животі.

Висновок

Карнівор-дієта може здаватися "простим" рішенням для схуднення або покращення здоров’я, але вона не підходить для більшості людей. Такий стиль харчування не збалансований і має чимало ризиків — від дефіциту корисних речовин до проблем із серцем. А захоплення маслом пачками — яскравий приклад того, що навіть корисний продукт у надлишку може стати шкідливим.

Дбати про здоров’я — це не тільки відмовлятись від певних продуктів, а й шукати баланс. І тут ключове слово — помірність.

Нагадаємо, портал "Коментарі" писав, чого категорично не можна робити в спеку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини