Головна Новини Здоров'я дієта і харчування 5 популярних продуктів, які лікарі категорично не рекомендують їсти щодня: шкідливо для здоров’я
commentss НОВИНИ Всі новини

5 популярних продуктів, які лікарі категорично не рекомендують їсти щодня: шкідливо для здоров’я

Харчові звички – велика сила. Але від деяких потрібно відмовитися, тому що навіть корисна, якісна їжа може стати надзвичайно шкідливою, якщо вживати її регулярно.

21 липня 2023, 23:55 comments1208
Поділіться публікацією:

5 популярних продуктів, які лікарі категорично не рекомендують їсти щодня: шкідливо для здоров’я

Мюслі - їжа не на кожен день (фото з відкритого джерела)

"Коментарі" зібрали ТОП-5 продуктів, в яких потрібно себе обмежувати.

МЮСЛІ

З них люблять починати ранок – адже готуються мюслі швидко (залив кефіром, молоком, йогуртом – і все!), містять всі корисні мікроелементи з таблиці Мендєлєєва і мало калорій. Проте їхня користь дещо перебільшена. Для того, щоб злаки готувалися швидко, з них знімають верхній шар – той, у якому найбільше поживних речовин. А значить, страва вже не настільки корисна. Аби мюслі були хрусткими, їх обсмажують, тобто додають жири – це зайві калорій і плюс – канцерогени. Щоб вони стали смачнішими, їх глазурують шоколадом або сиропом, що теж підвищує калорійність. Тож на виході маємо досить калорійну солодку штуку (до 500 кілокалорій в 100 грамах), яку точно не варто вживати щодня. Звісно, є більш якісні мюслі, але зустрічаються вони рідше і коштують дорожче.

5 популярних продуктів, які лікарі категорично не рекомендують їсти щодня: шкідливо для здоров’я - фото 2

СМУЗІ

Влітку, коли достигають ягоди та фрукти, смузі стає королем напоїв. Його цінують за неймовірну кількість вітамінів (називають вітамінним коктейлем) і за те, що містить небагато калорій, тому дехто готовий його пити хоч весь день. Однак все не зовсім так, як здається. По-перше, в ньому досить немалий вміст цукру – для тих, хто мріє схуднути, не дуже вдалий варіант. А якщо додаються горішки чи якийсь суперфуд, смузі може містити близько 700 кілокалорій! По-друге, цей напій викликає апетит. Вчені виявили, що в рідкому стані ягоди і фрукти не дають того відчуття ситості, що в звичайному вигляді – вже за пів години після випитого смузі з’являється почуття голоду, яке хочеться чимось вгамувати. Подрібнені фрукти мають вищий глікемічний індекс, аніж цілі, глюкоза швидше потрапляє в кров – ось тому й хочеться після смузі заморити черв’ячка.

СУХОФРУКТИ

Сушені абрикоси, банани, манго, виноград, сливи, інжир тощо – ідеальний перекус впродовж дня чи перед тренуванням, щоб підзарядитися енергією. Вони зберігають всі корисні мікроелементи, що є в свіжих фруктах, містять багато клітковини, яка стимулює обмін речовин в організмі та позитивно впливає на процес травлення. Але є одне "але". Навіть два. Калорійність сухофруктів вища, ніж у їхніх "прототипів": якщо в 100 грамах абрикосів – 50 кілокалорій, в 100 грамах кураги – майже 250 кілокалорій. Для того, щоб сухофрукти зберігалися тривалий час, їх зазвичай обробляють діоксидом сірки, що не дуже корисно для здоровя, особливо коли мова йде про алергіків. Тому дієтологи рекомендують вживати не більше 50 грамів сухофруктів двічі на тиждень.

5 популярних продуктів, які лікарі категорично не рекомендують їсти щодня: шкідливо для здоров’я - фото 3

ТУНЕЦЬ

Ця риба одна з найсмачніших і найпопулярніших у світі. Люди, що слідкують за своїм здоров’ям, віддають перевагу тунцю, тому що він містить всі необхідні амінокислоти, поліненасичені Омега-3 кислоти, антиоксиданти, мікроелементи, необхідні для ефективної роботи імунітету, та йод. Однак виявилося, що в тканинах тунця накопичується ртуть, яка провокує проблеми з концентрацією уваги, погіршує пам’ять, може викликати тревожні стани та депресію, негативно впливає на серце. Тому лікарі радять вживати цей вид риби максимум тричі на тиждень, причому не надто великі порції.  

5 популярних продуктів, які лікарі категорично не рекомендують їсти щодня: шкідливо для здоров’я - фото 4

ХЛІБЦІ

Їх обожнюють ті, хто сидить на дієті. Так, в 100 грамах хлібців всього 300 кілокалорій. Однак це часто збиває з толку: з думкою про те, що вони некалорійні, можна зжувати стільки "хрустиків", що загалом вийде набагато "поживніше", ніж якби їли хліб. Дуже важливий момент – технологія виготовлення хлібців. Якщо це екструзія (зерно вимочується, з нього "виганяють" всю вологу і пресують в брикети), продукт справді корисний. Якщо просто випечені з дріжджового тіста, порізані на тонкі скибочки й висушені, це звичайні сухарі, до яких у дієтологів багато питань.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини