Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Серцеві захворювання залишаються одними з найпоширеніших та найсерйозніших проблем здоров’я. Медики наголошують на важливості зниження ризиків через контроль харчування, ваги, фізичної активності, а також відмову від куріння й алкоголю. Проте є фактори, які не піддаються зміні, наприклад, вік, тому необхідно максимально впливати на те, що під вашим контролем, наголошує кардіолог Чен-Хан Чен із Каліфорнії.
Фото: з відкритих джерел
Одним із ключових ризиків є неправильне харчування, особливо після 50 років, коли фахівці радять обмежити споживання червоного м’яса. Як зазначає доктор Супріті Бехурія, стейк містить багато насичених жирів і підвищує рівень холестерину, що веде до накопичення бляшок у судинах і збільшує загрозу інфаркту та інсульту.
Доктор Чен додає, що стейк може провокувати запальні процеси в організмі, які також підвищують ризик серцевих захворювань і діабету 2 типу. Крім того, жирне м’ясо сприяє набору зайвої ваги, що додатково навантажує серце.
За словами доктора Бехурії, з віком частішають хвороби, такі як ішемічна хвороба серця, гіпертонія, серцева недостатність, фібриляція передсердь та інфаркт міокарда.
Для підтримки здоров’я після 50 років експерти рекомендують звернути увагу на рибу, наприклад, лосось, а також рослинні джерела білка — бобові, сочевицю та горіхи, які багаті на клітковину і не містять насичених жирів. При цьому повністю відмовлятися від стейку не обов’язково.
"Іноді, на особливі випадки, його можна дозволити, але він не повинен бути регулярним у раціоні", — підкреслює доктор Бехурія.
Як вже писали "Коментарі", нові наукові дослідження виявили, що звичайна ранкова кава може несподівано впливати на ефективність лікування антибіотиками.