Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Цю правду намагалися приховати: як насправді впливає на організм вживання чаю натщесерце
commentss НОВИНИ Всі новини

Цю правду намагалися приховати: як насправді впливає на організм вживання чаю натщесерце

Як вживання чаю натщесерце впливає на травлення, енергію та загальний стан здоров’я — думка медиків.

22 липня 2025, 09:20 comments1598
Поділіться публікацією:

Багато людей починають ранок із чашки ароматного чаю: для когось це заміна каві, для інших — традиція замість сніданку. Проте не всі знають, що вживання чаю на порожній шлунок може негативно впливати на організм. Розглянемо, чи варто пити чай натщесерце та які наслідки це може мати для здоров’я.

Цю правду намагалися приховати: як насправді впливає на організм вживання чаю натщесерце

Фото: з відкритих джерел

Що відбувається, коли п’єш чай натщесерце

Чай, особливо чорний та зелений, підвищує кислотність шлункового соку. Якщо шлунок порожній, це може викликати печію, подразнення слизової і навіть сприяти розвитку гастриту чи виразки при регулярному вживанні.

Крім того, поліфеноли та таніни у чаї знижують засвоєння заліза та деяких вітамінів, особливо якщо пити чай перед їжею або одразу після пробудження.

Вживання чаю з кофеїном на голодний шлунок може викликати легке запаморочення, нудоту, підвищену тривожність або головний біль через реакцію нервової системи. 

Коли чай зранку корисний

Якщо ви не хочете відмовлятися від ранкового чаю, медики радять пити його після легкого перекусу чи сніданку. Обирайте трав’яні або фруктові чаї (м’ята, ромашка, шипшина, імбир), уникайте додавання лимона та цукру, щоб не подразнювати слизову. Найкраще — теплий чай без кофеїну через 20–30 хвилин після пробудження.

Портал "Коментарі" писав, що у спекотні літні дні важливо підтримувати водний баланс організму. Саме тому кавун — один із найкращих сезонних фруктів, яким варто не нехтувати. Він не тільки освіжає, а й приносить користь здоров’ю серця, шкіри та травної системи. За словами експертів, кавун можна їсти свіжим, додавати в салати або готувати з нього освіжаючі напої й смузі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини