Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Вживання овочів допомагає отримати необхідні вітаміни, клітковину та антиоксиданти. Однак деякі з них не такі корисні — якщо їх неправильно приготувати чи вживати у сирому вигляді, може виникнути серйозна загроза для здоров’я. Проблема у тому, що певні овочі містять природні токсини, які здатні викликати отруєння, а в окремих випадках можуть призвести до смерті.
Овоч. Ілюстративне фото
Серед особливо небезпечних овочів називають наступні:
Сирі або недостатньо термічно оброблені червоні квасолини містять фітоаглютинін. Це токсин, що викликає нудоту, блювання та діарею. Щоб мінімізувати загрозу їх потрібно замочувати мінімум 5 годин та варити не менше 30 хвилин.
Популярний у тропічних країнах коренеплід, містить ціаногенні глікозиди. При неправильному приготуванны вони перетворюються на ціанід. Споживання сирої або недостатньо обробленої касави може призвести до неврологічних розладів, проблем із диханням і навіть смерті.
Стебла рослини безпечні, але листя містить щавлеву кислоту. У великих дозах ця кислота викликає ниркову недостатність, судоми та навіть може призвести до коми. Вживання понад 10 кг листя може бути смертельним, хоча навіть менші дози здатні спричинити серйозні симптоми.
Така картопля містить соланін. Це глікоалкалоїд, що викликає отруєння. Симптоми включають блювання, сплутаність свідомості, судоми. Зелений колір під шкіркою картоплини — це сигнал про небезпеку.
У сирому вигляді містять лінамарин. Це речовина, яка перетворюється на ціанід. Тільки тривале варіння (понад 30 хвилин) знижує рівень токсину до безпечного.
Стебла спаржі безпечні, однак її червоні ягоди — отруйні. Вони викликають блювання, болі в животі та можуть бути небезпечними для дітей і тварин.
Спеціалісти зазначають, що наявність природних токсинів у рослинах є захисним механізмом від хижаків. Неправильне приготування активує деякі токсичні речовини.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, про ТОП смертельно небезпечних коктейлів.