Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Лимони частіше вживають, щоб захистити організм від сезонних вірусів та хвороб, однак фрукт має значно більше корисних властивостей. Лимон також широко використовують в кулінарії, медицині та косметології. Шкірку лимона частіше викидають, однак саме вона містить найбільше корисних речовин. Щоб отримати додаткову порцію вітамінів, антиоксидантів і біоактивних сполук потрібно просто пожувати шкірку лимона. Розповідаємо детальніше, чим корисна шкірка лимона.
Лимон. Ілюстративне фото
Шкірка лимона є джерелом вітаміну C, пектину, кальцію, калію, магнію, а також флавоноїдів, зокрема D-лімонену. Останнє — це речовина, яка відповідає за характерний аромат лимона. Всього одна столова ложка подрібненої шкірки (близько 6 г) забезпечує 9% добової норми вітаміну C та 1 г харчових волокон.
Шкірка лимона може стати незамінною для підтримки здоров’я ротової порожнини завдяки антибактеріальним властивостям. Це допомагає боротися з бактеріями, які викликають карієс та запалення ясен. Дослідження показали, що екстракт шкірки лимона ефективно пригнічує активність Streptococcus mutans — основного збудника карієсу.
Жування шкірки лимона допомагає боротися з окислювальним стресом. Антиоксиданти, зокрема D-лімонен і вітамін C, нейтралізують вільні радикали. Вони спричиняють старіння клітин та розвиток хронічних захворювань. Регулярне споживання антиоксидантів допомагає знизити ризик серцево-судинних хвороб і діабету II типу. До того ж D-лімонен може розчиняти холестерин у жовчних каменях. А це може допомогти у лікуванні жовчнокам'яної хвороби без хірургічного втручання.
Шкірка лимона також допомагає покращити травлення. Вона містить пектин — клітковину, яка сприяє нормалізації роботи кишківника, запобігає закрепам та стимулює вироблення жовчі. Особливо корисним це буде для людей, які мають порушення травлення або схильність до здуття живота.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, якої помилки припускається більшість людей при вживанні насіння льону.