Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Кавун — справжній фаворит літа — він містить багато води, має солодкий смак та добре освіжає у спеку. Однак іноді вживання кавуна може спричинити неприємні ефекти - виникає нудота, здуття живота, а іноді навіть блювота. Чому виникають такі симптоми, розповідаємо детальніше далі.
Кавун. Ілюстративне фото
Кавун приблизно на 92% складається з води. Також він містить природні цукри, зокрема фруктозу. Причиною дискомфорту у людей з її непереносимістю може стати саме фруктоза. У разі порушення всмоктування фруктози в тонкому кишківнику, вона потрапляє до товстого, де починається процес ферментації. Наслідком цього є утворення газів, здуття, біль в животі та діарея. У деяких випадках може виникати нудота або блювота. Особливо ці серйозні проблеми можуть виникнути, якщо спожити багато кавуна чи вживати його на пустий шлунок.
Крім того, кавун належить до продуктів з високим вмістом FODMAP — групи ферментованих вуглеводів, які можуть викликати симптоми подразненого кишківника. У людей з синдромом подразненого кишківника (СПК) часто виникає біль, спазми та нудота. Також кавун може містити гістаміни, які у деяких людей можуть викликати алергічні реакції. Це проявляється різними симптомами — від свербежу до блювоти. У рідкісних випадках зустрічається алергія на кавун, яка характеризується висипом, набряком губ або язика, а також сильним розладом травлення.
Ще одним фактором, що може спричинити нудоту, є надмірне споживання кавуна. Велика кількість води та клітковини може перевантажити шлунок, особливо якщо фрукт вживати швидко або у поєднанні з іншими важкими продуктами. Деякі фахівці радять не поєднувати кавун із молочними продуктами або жирною їжею, щоб уникнути небажаних реакцій. Також важливо звертати увагу на якість кавуна — перезрілий або зіпсований плід може викликати харчове отруєння.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, до яких ускладнень може призвести вживання дині.