Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Чи можна їсти вершкове масло щодня: експерти ошелешили відповіддю
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна їсти вершкове масло щодня: експерти ошелешили відповіддю

Як вершкове масло впливає на організм і кому слід обмежити його в раціоні

29 липня 2025, 07:50 comments1879
Поділіться публікацією:

Вершкове масло – традиційний і улюблений продукт у багатьох родинах. Його додають до страв, намазують на хліб, використовують у приготуванні десертів і соусів. Але чи дійсно щоденне вживання масла є безпечним для здоров’я? Розглянемо, які поживні властивості має цей продукт, кому він може бути корисним, а кому – навпаки, варто зменшити його кількість у раціоні.

Чи можна їсти вершкове масло щодня: експерти ошелешили відповіддю

Фото: з відкритих джерел

Чим корисне вершкове масло

Натуральне вершкове масло містить цілий спектр корисних речовин:

·         жиророзчинні вітаміни A, D, E та K, які добре засвоюються саме в поєднанні з жирами;

·         лінолева кислота, що сприяє роботі серця і зміцнює імунну систему; 

·         насичені жири, необхідні для стабільного гормонального фону;

·         енергетичні сполуки, які підтримують життєвий тонус, особливо в холодну пору року.

·        у помірній кількості масло може бути корисним, зокрема дітям, людям із високими енергетичними витратами або тим, хто займається інтенсивною розумовою діяльністю.

У чому може бути ризик

Хоча масло і корисне, вживання його у надмірних кількостях може мати негативні наслідки. Продукт на 80% складається з жиру, тож надлишок може призвести до:

·         зростання рівня "поганого" холестерину (ЛПНЩ);

·         підвищеного ризику серцево-судинних захворювань;

·         ожиріння та перенавантаження печінки.

Рекомендована норма – не більше 20 г на день. Це приблизно одна столова ложка.

Кому слід обмежити споживання масла

Медики радять зменшити кількість вершкового масла в раціоні людям, які мають:

·         підвищений холестерин або атеросклероз;

·         зайву вагу або порушення метаболізму;

·         проблеми з печінкою чи підшлунковою залозою.

 У таких випадках варто частково або повністю замінити тваринні жири на рослинні олії — наприклад, оливкову, лляну чи гарбузову.

"Коментарі" вже писали, що вівсянка, включена до щоденного раціону, здатна підтримати втрату ваги, оптимізувати роботу травної системи й знизити холестерин.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини