Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Нові наукові дослідження, проведені в Університеті Бірмінгема, показали, що гарячі напої є одним із головних джерел потрапляння мікропластику в організм людини. За концентрацією мікрочастинок вони суттєво перевищують як бутильовану, так і водопровідну воду. Це відкриття викликає серйозні занепокоєння, адже мікропластик уже зафіксований у крові, мозку та внутрішніх органах людей, повідомляє The Independent.
Фото: з відкритих джерел
Дослідники проаналізували 155 зразків популярних напоїв у Великій Британії. Результати показали, що найбільшу кількість мікропластику містять гарячий чай і кава.
"Більшість досліджень мікропластику зосереджені на питній воді — як бутильованій, так і водопровідній. Ми також раніше публікували дані про воду у Великій Британії. Але люди п’ють не тільки воду — чай, каву, соки… і це треба враховувати", — заявив професор Мохамед Абдаллах, один із керівників дослідження.
Вчені припускають, що високі температури та матеріали, які застосовують для приготування гарячих напоїв, сприяють вивільненню частинок мікропластику. Особливо багато його виявили у чаї, завареному в одноразових стаканчиках — до 22 мікрочастинок на чашку, тоді як у скляних чашках — близько 14. Також було помічено, що дорогі чайні пакетики виділяють більше пластику — від 24 до 30 частинок на порцію.
Професор Абдаллах підкреслив, що мікропластик був присутній у всіх холодних і гарячих напоях, які ми досліджували. Це викликає занепокоєння і свідчить про те, що дослідження повинні охоплювати не тільки воду, а й інші поширені напої, адже вони теж є значущими джерелами.
Рівень мікропластику у напоях (мікрочастинки на літр):
• Гарячий чай: 49–81
• Гаряча кава: 29–57
• Холодний чай: 24–38
• Холодна кава: 31–43
Дослідження наголошує, що оцінка ризику на основі лише питної води може значно недооцінювати загальне навантаження мікропластику на організм.
Як вже писали "Коментарі", лимон — це яскраво-жовтий цитрусовий плід із характерним кислим смаком, який не тільки додає стравам свіжості, але й має значну користь для здоров’я. Він насичений вітаміном С, антиоксидантами та фенольними сполуками, що підтримують функціонування організму.