Головна Статті Здоров'я наше тіло Затяті м'ясоїди – у групі ризику з інсульту
commentss Cтатті Всі новини

Затяті м'ясоїди – у групі ризику з інсульту

У Всесвітній день боротьби з недугою нагадуємо, як його розпізнати та не допустити

30 жовтня 2023, 12:10
Поділіться публікацією:

Затяті м'ясоїди – у групі ризику з інсульту

Інсульт, як і війна, приходить раптово. Фото з відкритих джерел.

Міжнародні дослідження показали: 50 грамів червоного м'яса на день збільшують ризик інсульту на 14 %. Велика кількість насичених жирів у м'ясі підвищує рівень холестерину – це один із головних факторів ризику. Українцям, як нації м'ясоїдів, є над чим задуматися. Думати в цьому випадку ключове слово: нам потрібно усвідомлено підходити до способу життя, системи харчування та моніторингу здоров'я.

Затяті м'ясоїди – у групі ризику з інсульту - фото 2

Щорічно мільйони людей у всьому світі вражає інсульт. Ця хвороба не є інфекційною і  нею не можна заразитися, як коронавірусом, але ще 2004-го ВООЗ назвала інсульт світовою епідемією. Універсального засобу боротьби з інсультом не існує, проте його точно можна профілактувати, якщо замість купи таблеток та БАДів вибрати ЗОЖ, фізичну активність та повноцінне харчування, де переважають біле м'ясо курки чи індички, листова зелень, бобові, овочі, ягоди та фрукти.

Інсульт (лат. Insultus – напад, удар) – це стан, коли ділянка головного мозку, що відповідає за певну функцію, не отримує необхідного кровопостачання і виходить з ладу. Самі клітини мозку пошкоджуються або вмирають.

Інсульт, як і війна, приходить раптово. Про те, що людину спіткала ця хворобуа свідчать симптоми, описані в міжнародному протоколі FAST. Цим простим "азам розпізнавання" навчають школярів у багатьох країнах світу. Там молодь знає, коли людині, якій стало погано на вулиці, потрібно викликати швидку. У перекладі з англійської FAST означає швидко: своєчасна невідкладна та спеціалізована медична допомога пацієнтові в рази збільшує його шанси на життя і швидке відновлення. За нормами це "лікарське вікно" становить не більше 5 годин. Крім того, FAST – це абревіатура, яка розшифровує 4 основні ознаки інсульту. Що більше українців їх знатиме, то більше буде тих, кого врятували від інсульту – на вулиці, у супермаркеті, вагоні метро, в укритті та багатьох інших місцях.

Затяті м'ясоїди – у групі ризику з інсульту - фото 3

Face – обличчя: асиметрична міміка, оніміння, обличчя, що ніби сповзає або опустилося тільки з одного боку. Якщо попросити людину посміхнутися, то вона або не зможе цього зробити, або усмішка здасться кривою, а куточки губ дивитимуться в різні боки. Якщо попросити людину показати язик, то при інсульті він буде вигнутий або повернений убік. Після інсульту звична міміка може не повернутися, а втрата чутливості однієї частини обличчя, можливо, так і не пройде. Втім, із усіх наслідків це можна вважати найменшим лихом.

Arms – руки: різке оніміння або поява м'язової слабкості в одній руці. Вона може не слухатися і безвільно падати, як батіг. Якщо попросити підняти обидві руки над головою, то людина просто не зможе цього зробити. Або руки підніматиме з неоднаковою швидкістю і на різну висоту. Запропонуйте зробити просту вправу: заплющити очі і простягнути обидві руки вперед, долонями вгору. Одна з рук при інсульті йтиме вниз або вбік, а пальці не слухатимуться, не рухатимуться, не згинатимуться долоні. Після інсульту можливість керувати рукою, як правило, повертається за кілька місяців.

Speach – мова: насправді ознака порушення мови дуже небезпечний симптом. Він показує, що страждає ділянка мозку, що відповідає за здатність говорити, будувати речення. Можуть виникнути сильні труднощі з вимовленням легкої фрази. Складається враження, що в роті ціле яблуко. Уповільнюється чи погіршується дикція, артикуляція. Може змінюватись тембр голосу. Людина з інсультом може сказати щось безладне, незрозуміле, ніби вона п'яна або говорить "своєю мовою". Або ж зовсім не зможе повторити просте речення, сказати, як її звуть, на що скаржиться. На жаль, якщо при інсульті страждає мова, вона відновлюється складно та довго. Нерідко пацієнта потрібно вчити говорити наново, відновлювати навички мови за допомогою читання книг вголос, декламації скоромовок.

Time – час: якщо є всі або кілька перерахованих вище симптомів, значить потрібно негайно дзвонити в швидку допомогу. На жаль, на місці ви не зможете нічим допомогти потерпілому від інсульту. Жодний розріджуючий кров аспірин, ліки "від серця" в такій екстреній ситуації не працюватимуть. Більше того, ідея напоїти водою, коли язик не функціонує нормально, може закінчитися тим, що людина поперхнеться і почне задихатися.

Затяті м'ясоїди – у групі ризику з інсульту - фото 4

Також крім четвірки симптомів потрібно звернути особливу увагу інші характерні прояви інсульту: раптове потемніння у очах і порушення зору, різке звуження його полів, до вузького тунелю. Людина може раптом втратити рівновагу, а різке порушення координації рухів може супроводжуватися або поєднуватися з нудотою або блюванням, що раптово виникло та не приносить явного полегшення. Ще мозок може сигналізувати про поганий кровообіг головним болем, що раптово почався. Він буде сильним та досить тривалим (3-5 годин), не проходитиме навіть після прийому таблеток. Біль теж може йти в дуеті з нудотою та (або) блюванням.

Інсульт поділяють на ішемічний, його ще називають інфарктним мозку, і геморагічний, коли відбувається внутрішньомозковий крововилив, зумовлений розривом стінок церебральних судин. Причина ще одного різновиду інсульту – розрив артеріальної аневризми. Визначити тип інсульту може лише лікар, а деталізувати діагноз – МРТ чи КТ. Судинні захворювання мозку, до яких належать інсульти, посідають у світі друге місце у чорному списку смертності від захворювань системи кровообігу після ішемічної хвороби серця.

Затяті м'ясоїди – у групі ризику з інсульту - фото 5

Інсульт описували в 467 році до нашої ери давньогрецький "батько медицини" Гіппократ і пізніше – давньоримський лікар та філософ Гален, який і порівняв хворобу з ударом. І лише в 1628 році англійський медик Вільям Гарві – анатом, основоположник фізіології та ембріології, детально вивчив і описав, як циркулює кров в організмі. Саме він назвав серце насосом та пояснив роль судин у цій системі. І лише у другій половині ХІХ століття видатний німецький вчений Рудольф Вірхов запровадив добре відомі сьогодні терміни "тромбоз" та "емболія". Вчений довів, що причина тромбозу артерій – не запалення судинної стінки, а її жирове переродження через атеросклероз.

Ось чому серед основних факторів ризику лікарі називають високий вміст у крові холестерину та ліпопротеїнів низької щільності, ожиріння, артеріальну гіпертензію та патологічні зміни у судинах у хворих на цукровий діабет. У цьому списку багато захворювань серця, наприклад аритмія, і порушення згортання крові. Далі йдуть зовнішні (екзогенні) фактори: гіподинамія, куріння, алкоголізм та наркоманія. І хоча люди похилого віку страждають від інсульту набагато частіше, ця хвороба помітно помолодшала і не шкодує навіть 30-річних. Наприклад, відомий український нейрохірург Еміль Аскеров в одному з телеінтерв'ю розповів, що його наймолодший пацієнт, у якого стався інсульт, був у віці 15 років.

Затяті м'ясоїди – у групі ризику з інсульту - фото 6

Сьогодні модно робити щорічні сhek up свого здоров'я – у них обов'язково потрібно включити розгорнутий аналіз крові та, як радить Еміль Аскеров, подивитися такий показник, як гематокрит, тобто обсяг червоних кров'яних клітин у крові. Якщо його рівень підвищений, значить, наша кров занадто густа, желеподібна – їй важко текти по судинах, у тому числі живити мозок. Тому так важливо пити багато рідини та розріджувати кров. Перевірте також рівень цукру та холестерину.

Оскільки шлях кровоносної системи до мозку лежить через шию, точніше шийний відділ хребта, гарною профілактикою порушень кровообігу буде банальна зарядка та плавні обертання голови за годинниковою стрілкою та у протилежний бік. Ті, хто не відвідує спортзал, можуть просто підстрибувати поперемінно на обох ногах. Така вправа активізує загальний кровообіг. Щоб запобігти інсульту, менше нервуйте і не турбуйте душу і серце по дрібницях. Не їжте червоне м'ясо, намагайтеся "не їсти" себе та оточуючих. І не будьте байдужі – якщо ви не пройдете повз незнайому людину, яка постраждала від інсульту, і вчасно викличете швидку, це врятує її життя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Виктория

1 листопада 2023, 08:35

Восстановление после инсульта качественными растительными комплексами, заказывай здесь https://dnsp.com.ua/g22689304-reabilitatsiya-sosudov-otzyv


Новини