Головна Статті Здоров'я наше тіло Йога-нідра: для тих, хто хоче виспатись
commentss Cтатті Всі новини

Йога-нідра: для тих, хто хоче виспатись

45 хвилин заняття йога-нідра заміняють майже чотири години якісного глибокого сну

14 травня 2023, 23:15 comments1294
Поділіться публікацією:

Йога-нідра: для тих, хто хоче виспатись

Йога-нідра, фото з відкритих джерел

Цей напрямок йоги не настільки популярний, як інші, але останнім часом прихильників у нього стає все більше.

 Що таке йога-нідра?

Щоденні турботи, стреси і негатив вибивають нас з колії. А у стрімкому ритмі життя не завжди знаходиться час і можливість порелаксувати і відновити свій енергетичний баланс. Декому в цьому допомагають заняття йогою, яка поєднує медитації з системою оздоровлюючих фізичних вправ. Однак не кожен готовий практикувати асани, а комусь сісти в позу лотоса не дозволяє здоров’я. Йога-нідра не має ніяких обмежень – ні за фізичними показниками, ні за віком.   

 Йога-нідра з’явилася ще в 60-й роки минулого сторіччя. Автор "йогічного сну" ("нідра" перекладається як "сон") – відомий йог Сатьянанда Сарасваті.

По свої суті йога-нідра – медитативна практика, стан свідомості між неспанням і сном, викликаний керованою медитацією. Це сукупність дихальних технік, тілесних вправ та роботи зі свідомістю. Мета практики – досягти максимальне розслаблення, вивільнення енергії, яка зазвичай використовується для мозкової активності, і спрямування цієї енергії на відновлення життєвих сил.

Йога-нідра: для тих, хто хоче виспатись - фото 2

 Як це працює?

Для проведення практики потрібно лягти на рівну поверхню (в ідеалі на підлогу) – на спину, підстеливши килимок, прийняти максимально зручну позу й розслабитися. Можна навіть вкритися ковдрою, якщо так буде комфортніше, а очі прикрити маскою для сну, якщо заважає світло.

 Все, що вимагається від практикуючого, – не заснути протягом 30-45 хвилин і слухати установки інструктора, який поступово "переміщає" увагу по тілу з ніг до голови, пропонуючи розслабити ту чи іншу його частину. Далі починається робота з візуалізації: "уявіть, як ваше тіло стає невагомим, і ви піднімаєтесь у повітря", "уявіть, що ви паросток, який пробивається через грунт" або "ви крапля води, яка стікає по віконному склу". Варіантів багато, все залежить від інструктора. Часто практика супроводжується  звукотерапією та ароматерапією.

 Під час йога-нідри практикуючий періодично ніби провалюється в сон. Саме в короткі моменти вимкнення свідомості і відбувається вивільнення внутрішньої напруги. Це  може супроводжуватися виникненням в уяві якихось незвичних образів. Інколи спливають в памяті пережиті емоції чи епізоди з минулого.

Практику можна використовувати для того, щоб звільнити мозок від пережитих емоцій, а можна – для постановки намірів-санкальп. Санкальпа – це бажання, установка на майбутнє. Вона має бути дуже лаконічною, чіткою, позитивною (без частки "не"), транслювати те, чого хочете досягти, а не чого позбутися, і звучати не як запит ("хочу кинути палити"), а як ствердження ("я кинув палити").   

Йога-нідра ефективніша, якщо цей процес контролює інструктор. Однак не обов’язково займатися нею на групових сеансах. Це можна робити навіть наодинці вдома. Але за однієї умови: практика повинна супроводжуватися голосовими вказівками інструктора, який дає їх дистанційно (онлайн) або в запису (записи сценаріїв можна придбати, варіантів існує дуже багато). Саме ці голосові вказівки скеровують практикуючих до релаксу: мозок реагує на голос, припиняє "перетравлювати" накопичену інформацію, яка крутилася в голові, і дозволяє нервовій системі відпочити.

Що дає йога-нідра

Якщо коротко – розслабляє тіло й мозок.

 Якщо деталізувати:

 ● заспокоює нервову систему, покращує психоемоційний стан;

● підвищує стресостійкість та психологічну адаптивність – неприємності сприймаються значно спокійніше;

● розслабляє м’язи;

● сприяє швидкому відновленню після фізичних навантажень;

● допомагає позбутися негативних думок;

● покращує сон. Дослідження показали, що люди, які замаються йога-нідра, засинають в середньому на 10 хвилин швидше, а рівень їх тривожності знижується майже на 50 відсотків;

● знімає психологічні блоки і тим самим стимулює творчий потенціал;

● поліпшує пам’ять та увагу;

● вчить жити в гармонії з собою;

● загалом поліпшує здоровя і якість життя.

 Позитивний вплив практики на стан людини підтверджують і вчені. Вони виявили, що  під час занять йога-нідра у головному мозку збільшується кількість дельта-хвиль, які знижують секрецію кори надниркових залоз, і відповідно – кількість гормону стресу кортизолу. Тож з точки зору медицини йога-нідра щонайменше запобігає порушенням в роботі серцево-судинної системи і виникненню цукрового діабету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Василий

15 травня 2023, 06:17

спасибо.в 40 Я пробоал разные виды ЙОГИ и не жалею.Сейчас 77 нужно многое вспомнить,чтоб не бегать по лекарням и лекарям...ЙОГА это самый лучший лекарь. А врачь,это существо которое всё врёт и хочет денег...


Новини