Головна Статті Здоров'я наше тіло Як зберегти здоров'я хребта: у його Всесвітній день порушуємо важливу тему
commentss Cтатті Всі новини

Як зберегти здоров'я хребта: у його Всесвітній день порушуємо важливу тему

Про друзів і ворогів нашої спини, сидячий спосіб життя, корисні та шкідливі звички

16 жовтня 2023, 20:30
Поділіться публікацією:

Як зберегти здоров'я хребта: у його Всесвітній день порушуємо важливу тему

Правильне положення хребта впливає на наше самопочуття. Фото з відкритих джерел.

Всесвітній день хребта (World Spine Day), який щорічно проводиться 16 жовтня, ось уже 16 років нагадує всім нам, що потрібно дбайливо ставитися до цієї складної системи. І як важливо знати прості навички та правила, здатні покращити нашу якість життя.

Якщо перефразувати відому мудрість, можна сказати, що у здоровому хребті перебуває здоровий дух. Така людина активна, бадьора, енергійна, їй під силу заняття різними видами спорту, вона отримує задоволення від йоги та життя. Патології ж хребта та взагалі опорно-рухового апарату, за статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, перебувають на 4-му місці у світі у сумному рейтингу причин інвалідності та смертності. Трійка "ворогів та вбивць" у цьому списку – це серцево-судинні захворювання, онкологія та цукровий діабет.

Як зберегти здоров'я хребта: у його Всесвітній день порушуємо важливу тему - фото 2

За статистикою ВООЗ кожна 5-а людина на планеті скаржиться на біль у спині. Українські офіційні дані теж невтішні: понад 3,5 мільйони людей мають проблеми з опорно-руховим апаратом. Тобто фактично цю цифру потрібно множити вдвічі і отримаємо близько 7 мільйонів. Проблемам хребта, як і кохання, "покірні" всі – люди похилого віку і діти, молодь і ті, хто перебуває в розквіті сил.

Які ж чинники та наші щоденні, на перший погляд, абсолютно невинні звички можуть стати для хребта серйозною загрозою? Що вже сьогодні нам потрібно робити для підтримки його здоров'я? Перше, що найбільше турбує вертебрологів, а лікарі цієї спеціальності "розбираються" з проблемами спини, це наш сидячий спосіб життя. Ми всі пересіли на м'які дивани та крісла, комфортні сидіння в авто, що призводить до неправильних та нерівномірних навантажень на хребет. Наприклад, тривалі статичні навантаження в сидячому положенні зменшують відстань між хребцями, що призводить до погіршення кровообігу, виникнення затискачів і в результаті до больового синдрому. З появою сучасних гаджетів, в яких ми постійно сидимо і до яких нахиляємося, змінилися наші природніші фізіологічні вигини хребта. Особливо шийного відділу, який перетискається при постійному нахилі вперед. А це означає, що перетискаються і судини шиї, через які надходить кров до головного мозку. Фахівці навіть придумали назву цієї шкідливої звички – "Синдром шиї, що пише". Саме вона лежить в основі частих головних болів, запаморочення, втоми, депресії. Тому правильна постава та правильне положення шиї, за якими нас вчили стежити ще в школі, має не лише естетичне, а й життєво важливе значення.

Ще один ворог хребта, який підстерігає в основному жінок і рідше за чоловіків, –  сумка або сумочка на плечі. Цікаво, що однаково шкідливі і великі важкі, і маленькі легенькі, тому що всі вони викликають перенапругу м'язів лише одного плеча і, як наслідок, небажаний перекіс хребта. Далі спрацьовує м'язова пам'ять та звичка, яка призводить до того, що наші нервові закінчення щодня перетискаються та страждають. Тому лікарі рекомендують носити сумку через плече, по діагоналі, або взагалі замінити її рюкзаком, у якому навантаження на спину рівномірно розподілене. Якщо ж ви несете щось важке у витягнутій руці, то бажано навантажувати обидві руки однаково.

Ще одна жіноча біда — сидіння в положенні нога на ногу, коли викривляється хребет. У чоловіків таке може бути тоді, коли вони сидять на стільці, а в задній кишені штанів знаходиться гаманець чи смартфон. Постійна стояча робота не менш шкідлива, ніж сидяча, оскільки вона також викликає неправильне статичне навантаження на хребет.

Більшість захворювань опорно-рухового апарату – не вроджена, а набута, тобто отримана саме "завдяки" неправильним звичкам, які формуються мало не з дитинства. Тому кожен із нас отримує унікальний набір недуг залежно від способу життя та роботи. Загалом здоров'я нашого хребта тримається на трьох китах: комфортне місце для сну, правильне робоче місце та наявність активного відпочинку. Тому в міру м'яка та висока подушка, ортопедичний матрац із певними характеристиками, стілець у кабінеті повинні підходити саме вам.

До спорту у вільний час теж слід підійти обережно, оскільки багато його видів, наприклад біг, особливо асфальтованими доріжками, є травматичними для хребта. Краще замінити його лікувальною фізкультурою, плаванням, аквааеробікою, йогою, пілатесом. Відмінно підійде стретчинг — це корисний комплекс вправ, що не має вікових обмежень, на розтяжку і гнучкість, який також розвиває еластичність в м'язах і рухливість у суглобах.

Як зберегти здоров'я хребта: у його Всесвітній день порушуємо важливу тему - фото 3


Також важливо не стояти постійно на прямих ногах і частіше змінювати положення тіла. Як би дивно це не звучало, але лікарі рекомендують відмовитися від куріння, тому що це впливає на всі судини, зменшує кровообіг, що може призвести до спазму судин, тобто постраждає хребет та багато інших органів.

Наш хребет – це основна скрипка у симфонії здоров'я, це наша опора у всіх сенсах слова. До нього кріпляться всі наші внутрішні органи та м'язи, крізь нього проходять кровоносні судини та нерви. Тому деформації чи затиски у хребті, затискання нервів цілком можуть стати причиною функціонального порушення роботи того чи іншого органу, який мучить нас больовим синдромом, хоча проблема якраз криється у хребті. Можливо і навпаки: хвороба якогось органу "сигналізує" нам болями в попереку чи іншому відділі хребта. Наприклад, за неприємним болем у грудному відділі цілком може ховатися виразка шлунку. А біль, що тягне, в пахвинній ділянці, говорить про те, що не все в порядку з нирками або органами малого тазу.

Міжнародні протоколи кажуть: поєднання двох або більше факторів вимагають обов'язкового походу до лікаря та додаткових досліджень: біль, що наростає, особливо в стані спокою; нещодавня травма спини; новоутворення, особливо після операції; недавнє або інфекційне або запальне захворювання, що протікає зараз; тривале використання за медичними показаннями стероїдних гормонів; іммуно-депресивний стан; швидке та різке зниження маси тіла за 1 місяць; дуже висока температура та гарячковий стан. Виявити проблеми з хребтом можна на огляді у вертебролога чи невролога, які направлять вас на комп'ютерну томографію, МРТ чи рентген.

Як зберегти здоров'я хребта: у його Всесвітній день порушуємо важливу тему - фото 4

Наш хребет, особливо здоровий, любить масаж, який його розслаблює та покращує стан, але зовсім неправильно вирішувати всі проблеми зі спиною за допомогою цієї процедури. Масаж – не панацея і не засіб від болю у хребті, а масажист, навіть дуже досвідчений, не поставить вам точний діагноз, не замінить лікаря та не вилікує!

Хребет – чудовий природний амортизатор і його будова продумана для виконання цієї функції. Однак він не любить сильне навантаження і страждає від нього. Тому якщо ви хочете полегшити долю свого хребта та знизити навантаження на нього, скиньте свою надмірну вагу. Адже зайві та шкідливі кілограми безжально тиснуть на хребці, тим самим викликаючи біль у хребті.

Як зберегти здоров'я хребта: у його Всесвітній день порушуємо важливу тему - фото 5

Хребет – орган унікальний, адже його довжина може змінюватись залежно від часу доби: вранці він збільшує наш зріст на сантиметр чи дві, а ввечері зменшує. У хребті людини налічується понад 120 різних м'язів – ось чому наша спина така гнучка та може чудово гнутися. І не тільки спина, а й шия: шийних хребців у людей стільки ж, скільки й у жирафів. До речі, хребці починають рости раніше за інші кістки ще тоді, коли дитина перебуває в материнській утробі. Для того, щоб рід людський адаптувався до прямоходіння, хребет має цілих чотири вигини. Ця особливість будови надає йому такої необхідної пружності, механізм роботи якої нагадує дію ресори авто.

Дивовижно: наш хребет не вміє думати і говорити, але має гарну пам'ять. Справа в тому, що рецептори, які розташовані в суглобах і м'язах, передають закодовану інформацію про своє функціональне положення прямо в мозок. Наш "центр управління" запам'ятовує ці сигнали та фіксує їх, тим самим формуючи звичку до певного положення. Погано якщо ця звичка  – неправильна постава, але її завжди можна і потрібно змінити, закріпивши правильну поставу як нову звичку. І, нарешті, наш здоровий хребет – це не лише зовнішня краса, а й довголіття. Вчені довели, що існує прямий зв'язок між гнучкістю хребта та тривалістю життя.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини