Головна Статті Здоров'я наше тіло Стало відомо, яку надзвичайну користь організму приносить ностальгія
commentss Cтатті Всі новини

Стало відомо, яку надзвичайну користь організму приносить ностальгія

Якщо вам заманулося поностальгувати, не стримуйте себе! Виявляється, це дуже корисно!

18 травня 2023, 09:20
Поділіться публікацією:

Стало відомо, яку надзвичайну користь організму приносить ностальгія

Ностальгія має лікувальний ефект (фото з відкритих джерел)

Ностальгія – не просто туга за минулим, не просто милі серцю спогади. Вчені довели, що вона надзвичайно позитивно впливає на організм. "Коментарі" розібралися, як саме.

 Час від часу таке трапляється з кожним. Перебирали в домашній бібліотеці книги і натрапили на стареньку потріпану збірку казок, яку в дитинстві читала мама. Зайшли в магазин за смаколиками – і згадали ті найсмачніші в світі пиріжки з курагою по 5 (чи по 10 – вже й пригадати важко) копійок, які купляли по дорозі зі школи додому. Гортали фотоальбом – і завмерли на світлині з відпочинку в Ялті, нашій Ялті, де познайомилися зі своїм коханням на все життя. Від теплих спогадів защеміло серце, на очі навернулися сльози…

Здавалося б, що в цьому хорошого? Відчуваєш себе трохи безпорадним, не можеш зібрати до купи думки.

 Не дивно, що раніше вчені вважали ностальгію злом. До XVI століття  – хворобою, оскільки зазвичай в такому стані людина втрачала апетит, до того ж у неї спостерігалися порушення серцевого ритму. Пізніше ностальгія отримала "статус" неврологічного захворювання – так в 1688 році її назвав швейцарський лікар Йоханнес Хофер, який вивчав поведінку військових, відірваних від дому. Адже деякі особливо сентиментальні особи так глибоко занурювалися в спогади про батьківщину і настільки емоційно їх переживали, що втрачали не тільки апетит, а й сон. Окрім того дуже нервували, дехто взагалі впадав у депресію, а ще в них спостерігалася тахікардія. Пізніше ностальгія стала "хворобою мозку", оскільки під впливом спогадів люди починають сумувати і вже не можуть тверезо мислити.

Стало відомо, яку надзвичайну користь організму приносить ностальгія - фото 2

Сьогодні завдяки американському соціологу Фреду Девісу поняття "ностальгія" трактується як болісна туга за батьківщиною, бажання бути поряд з тими людьми, в тих місцях чи за певних обставинах, які в минулому нас робили  щасливими. А само явище ретельно вивчається.

 Китайські вчені, наприклад, нещодавно провели такий експеримент: зібрали групу добровольців із 34 чоловік і наносили їм легкі опіки. В цей момент учасники експерименту розглядали картинки, які асоціювалися з дитинством – цукерки, старі добрі мультики, улюблені ігри (окрім контрольної групи, якій були доступні картинки з зображенням атрибутів сьогодення). А фахівці, в свою чергу, вимірювали їхню мозкову активність. Результат здивував: у тих, хто мав можливість подумки повернутися в минуле життя, знижувалась активність мозку в ділянках, які відповідають за біль. До того ж рівень болю, який вони самі визначали за запропонованою шкалою, був нижчий, аніж у контрольної групи. Це дозволило науковцям зробити висновок, що ностальгія проявляє себе як знеболювальне. Вони припускають, що ефект може бути набагато сильнішим, якщо тригером ностальгічних спогадів будуть якісь дуже особисті речі – скажімо, колискова, яку співала мама, чи улюблений песик, якого підібрав на вулиці. Тобто якщо вас турбує зубний біль, погортайте старий фотоальбом, згадайте щось приємне – гірше точно точно не буде.

На думку британських вчених, ностальгія загалом позитивно впливає на психіку. Виявляється, люди, схильні занурюватися в спогади, простіше переносять самотність, мають вищу самооцінку (в порівнянні з тим, хто не піддається ностальгії) і більш оптимістично налаштовані – дуже цінна в наш час якості.

Щоправда, є категорія громадян, яким сентиментальні спогади протипоказані. Психологи з Університету Майамі переконані: осіб, котрі страждають від депресії, ностальгія робить ще більш вразливими і заганяє ще більше в депресію. Причина проста – їм важко співставити того себе, який колись був щасливим, і нинішнього себе, який ні в чому не бачить сенсу. Однак це, скоріше, виняток з правила.  

 

 

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини