Головна Статті Здоров'я дієта і харчування Веганство – один із головних трендів та «релігій» нового тисячоліття
commentss Cтатті Всі новини

Веганство – один із головних трендів та «релігій» нового тисячоліття

World Vegan Day: чому мільйони людей обирають таке харчування і чим вони ризикують

1 листопада 2023, 19:10
Поділіться публікацією:

Веганство – один із головних трендів та «релігій» нового тисячоліття

Вегани завжди їдять здорову рослинну їжу. Фото з відкритих джерел.

За новими даними, на планеті налічується близько 100 мільйонів веганів, тоді як кількість вегетаріанців перевищила 800 мільйонів. Підраховано, що загальна кількість вегетаріанців, фрукторіанців, веганів та інших прихильників рослинної їжі становить понад 14% від усього людства. І щодня до цієї величезної спільноти приєднуються тисячі новачків. Чим же людей приваблює веганство, що воно дає і що забирає?

Хоча в Індії та багатьох інших країнах Азії харчування без м'яса було звичною справою ще з VI століття до нашої ери, вважається, що веганство народилося в 1944 році. Саме тоді британський активіст Дональд Вотсон заснував у своїй країні "Веганське товариство" і склав цей термін – з перших трьох та останніх двох літер слова veg etari an.

Веганство – один із головних трендів та «релігій» нового тисячоліття - фото 2

Веганство вважається найсуворішою формою вегетаріанства і передбачає повну відмову від продуктів тваринного походження. Але насамперед веганство – це історія про етику та любов до братів наших менших, яких не можна вбивати заради м'яса, хутра, вовни та шкіри, а також експлуатувати заради молока, яєць, меду, воску. Крім того, вегани виступають проти дельфінаріїв, цирків і зоопарків з тваринами. Вони стають ідейними натхненниками кампаній, які закликають суспільство виступати проти тестування на тваринах косметичних та інших засобів, які виробляють корпорації для людей.

А чого вартий галас навколо вбивства хутряних тварин для виготовлення шуб. Правда, при цьому вегани чомусь не розповідають, що шуба штучна, як і багато синтетичних волокон, придуманих як альтернатива натуральним, приносить екології планети набагато більшу шкоду, століттями розкладаючись у землі.

Веганство – один із головних трендів та «релігій» нового тисячоліття - фото 3

Але повернемось до витоків. Сам містер Вотсон отримав у юні роки психотравму, коли дізнався, що нещасних свинок вбивають заради національного продукту англійців – бекону. У 14 років він вирішив стати вегетаріанцем, хоча поряд не було людей із подібними поглядами, і все життя дотримувався такої системи харчування, завдяки чому дожив до 95 років. Здавалося б, що може бути найкращою рекламою такого світогляду. Але не все так просто і однозначно… При видимих плюсах на кшталт відсутності зайвої ваги та пов'язаних із нею хвороб, відмінної фізичної форми та продовження молодості, вчені, лікарі та дієтологи всього світу попереджають про негативні наслідки веганства.

Наприклад, кілька років тому фахівці Німецького товариства харчування після численних досліджень винесли вердикт: веганська дієта категорично забороняється маленьким дітям, вагітним або жінкам, що годують, а також підліткам. А ось у Бельгії за те, що батьки примушують своїх дітей до такого суворого харчування, законом передбачені суд та в'язниця. Взагалі занепокоєння про те, наскільки нормальним буде розвиток юного організму без потрібних амінокислот, вітамінів та інших нутрієнтів, що не містяться в рослинному меню, є головним каменем спотикання. Адже забравши м'ясо, рибу, молоко та яйця з раціону, батьки-вегани не поспішають запропонувати повноцінну за складом заміну. Тим більше, що у випадку багатьох вітамінів така "зелена" альтернатива в принципі неможлива.

Веганство – один із головних трендів та «релігій» нового тисячоліття - фото 4

На жаль, залізо з гречки, яблук та інших дарів природи засвоюється у рази гірше, ніж гемове залізо з м'яса та печінки. Те ж саме можна сказати про жирні кислоти: вони начебто є в олії льону та інших рослин, в листовій зелені та бобових, але біодоступність таких набагато нижча, ніж якби в їжу вживали морську рибу. Навіть вітаміну В4 – холіну –   найбільше не в рослинах, а в яйцях, сирі та сирі. А для того, щоб отримати мінімальну денну норму (1,3 мг) вітаміну B6 із рекордсмена за його вмістом – картоплі, потрібно з'їсти близько 800 грамів цього овочу. Любителі картоплі, звичайно, будуть у захваті, у ньому, до речі, ще й багато вітаміну С. Як же тоді бути тим, хто не хоче набирати вагу через вживання крохмалистих овочів? Цікаво, а чи всі вегани готові з ранку до ночі жувати салат та інші листочки, щоб покрити норму селену, йоду, фолієвої кислоти?

Консультант з питань правильного харчування та гендиректор Think Healthy Group Тейлор Уолліс так коментує цю проблему вибору: "Мало хто замислюється, що сьогоднішня популярність дієт на основі рослинних продуктів має цілу низку прямих наслідків. Справа зовсім не в тому, що такі продукти є шкідливими, це не так. Але я вважаю, що ми недостатньо роз'яснюємо людям у всьому світі, що деякі важливі поживні речовини містяться саме у продуктах тваринного походження".

Веганство – один із головних трендів та «релігій» нового тисячоліття - фото 5

Одна з найвідоміших проблем веганів, яку вони так і не змогли вирішити навіть у 21 столітті – знайти джерело, з якого можна отримати достатню кількість життєво важливого вітаміну B12. Він є тільки у тваринних продуктах, наприклад, у яйцях та м'ясі. Щоб зрозуміти, наскільки важливий для мозку вітамін B12 і які серйозні наслідки може мати його дефіцит для дітей, Уолліс наводить дуже яскраві приклади. "Було кілька трагічних випадків, – розповів він в одному з інтерв'ю, – коли мозок дитини не розвивався як слід, тому що батьками були погано поінформовані вегани. В одному випадку малюк не міг сидіти, в іншому – не міг усміхатися. Жахливо, коли не отримуючи B12, деякі юні пацієнти просто впадали в комусь".

Цікаво: навіть у дорослих кількість B12 у крові безпосередньо пов'язана з тим, наскільки у людини високий IQ – коефіцієнт інтелекту. У літньому віці, як свідчить ще одне закордонне дослідження, мозок людей зі зниженим рівнем B12 зменшується в 6 разів швидше, ніж у тих, хто не відчуває нестачі цього вітаміну. Омега-3, B12 та D3, креатин, карнозин, таурин, а також кальцій, цинк – ось далеко не повний список веганських "дефіцитів".

Веганство – один із головних трендів та «релігій» нового тисячоліття - фото 6

І все ж World Vegan Day — це чудовий привід поговорити про користь і неймовірну різноманітність рослинної їжі. Про наші харчові звички, які все-таки потрібно трохи змінити на користь більш здорового та збалансованого раціону. Про те, що хоча немає альтернативи м'ясу, є альтернатива фастфуду. Про важливість у нашому раціоні овочів, ягід та фруктів у свіжому вигляді. І про те, що краще похрумтіти яблуком, ніж випити магазинний сік, а гарбузову кашу з'їсти замість сухого сніданку, залитого молоком. А скільки смачних рецептів придумали вегани, щоб їжа не тільки давала нам всякі біофлавоноїди, антиоксиданти, поліфеноли та інші нутрієнти, але і приносила задоволення. Особливо, якщо цю креативну їжу подають у стильному інтер'єрі веганського ресторану.

День вегана — це хороша можливість задуматися над тим, яким рафінованим "сміттям" із супермаркету набивають свої шлунки багато жителів мегаполісів, стрімко тікаючи на роботу та повертаючись додому. Що жодний суд, на жаль, не ухвалить вирок ані виробникам, ані любителям ковбас, сосисок, сардельок, копченостей та інших убивць нашого здоров'я. Підтримувати переконання веганів чи засуджувати їхню думку – це вільний вибір кожного. Але все ж таки їхнє братство – дивовижний приклад того, як прагнення до ЗОЖ, гуманізм та правильні спільні інтереси можуть об'єднати мільйони людей по всьому світу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини