Головна Новини Здоров'я дієта і харчування ТОП-10 хитрощів, які допоможуть дізнатися якість продукту
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП-10 хитрощів, які допоможуть дізнатися якість продукту

Перевірити якість яєць, сиру, меду, м'яса, риби або вина допоможуть нескладні лайфхаки

15 серпня 2020, 04:45 comments2143
Поділіться публікацією:

Навіть вибираючи перевірені магазини, не завжди можна бути впевненим на 100% в належній якості харчових продуктів. Щоб дізнатися, чи можна той чи інший продукт вам вживати, допоможуть 10 ефективних способів. Лайфхаками поділився Food in my room.

ТОП-10 хитрощів, які допоможуть дізнатися якість продукту

Щоб перевірити якість яєць скористайтеся таим прийомом. Яйце опустіть в склянку з водою: якщо воно ляже на дно на бік — яйце свіже, спливе тупим кінцем вгору — йому близько тижня, а "зависне" в воді тупим кінцем вгору — близько 2-3 тижнів.

Визначити якісне вершкове масло допоможе окріп: залийте їм шматочок масла — справжній продукт відразу ж розтане і розпливеться, тоді як маргарин — розпадеться на шматочки. У натурального масла є тільки два інгредієнта — незбиране молоко і вершки. Масло має бути не надто жовтим, але і не білосніжним, не кришитися, а правильна консистенція — тверда і гладка на дотик, при цьому на зрізі не повинно бути ніяких розшарувань. Пам'ятайте, що коров'яче масло зберігається не більше 10-15 діб.

"Обдурити" термін придатності сметани виробники намагаються за допомогою крохмалю. Його наявність легко виявити. Йод або люголь змішайте з невеликою порцією сметани, якщо вона посиніє — в сметані є крохмаль. А ось сметана зі вмістом стабілізатора карагенан (штучна добавка для згущення) має згустки, крупинки і грудки.

Якість молока також можна перевірити в домашніх умовах. Додайте в молоко кілька крапель розчину йоду — якщо воно забарвиться в синій колір, в ньому є крохмаль (їм виробники намагаються надати молоку густоти). Розбавлене водою молоко дізнайтеся так: розбавте одну частину молока в двох частинах спирту і збовтайте суміш протягом однієї хвилини. Після вилийте суміш на блюдце: відразу побачите пластівці — молоко якісне, а якщо вони з'являться через паузу — розбавлене.

Виявити крохмаль в сирі можна простим чином: капніть трохи йоду на шматочок сиру — неякісний продукт посиніє, натуральний — придбає рудий колір.

У мед нерідко додають крейду, щоб збільшити обсяг продукту. Виявити непотрібний інгредієнт допоможе оцтова кислота: розчиніть мед у воді і додайте трохи оцтової кислоти, якщо виникнуть піна і шипіння — продукт неякісний. А якщо ви наллєте трохи меду на папір, після чого він розтечеться і утворить навколо великий мокрий слід — значить в меді є вода.

Вибрати свіжу рибу та ще задача. Пам'ятайте. що незамутнені очі однорідного кольору, ціла, неушкоджена луска і червонуваті зябра — ознаки свіжого продукту. М'ясо повинно бути рожевим, а не коричневим. А якщо опустити свіжу рибу в таз з водою — вона при зануренні потоне.

На свіжому і якісному м'ясі не буде ніякої сторонньої рідини, крові або слизу. Шматки — рівні і пружні, колір — яскраво-червоний, м'ясний сік — прозорий. А пухке, неприродно рожеве м'ясо, ймовірно, "дитя" стимуляторів росту. Свіже м'ясо щільне і зі злегка зволоженою поверхнею, а неякісне — мокре або липке, при цьому виділяє мутний сік. Так, натисніть пальцем на м'ясний розріз: западина на свіжому м'ясі швидко зникне, а на неякісному — не буде вирівнюватися.

Якісні цукати виявить наступний виверт. Опустіть цукати в теплу воду: якщо вони стали безбарвними або злегка розчинилися у воді — фрукти замінили желатином і барвниками.

А от вино на справжність визначить звичайна харчова сода. Чайну ложку червоного вина влийте в миску з невеликою кількістю соди. Якщо напій потемніє або посіріє — вино можна вживати, а ось неякісний напій залишиться такого ж кольору. Також пам'ятайте, що у хорошого вина завжди є осад — так званий винний камінь, який після збовтування осідає на дно. А ось пересохла, що протікає або має затхлий запах пробка — ознака підробки.

Раніше ми розповіли, від яких продуктів влітку краще відмовитися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини