Головна Новини Здоров'я наше тіло Лікар розповів про небезпеку наркозу: що потрібно знати
commentss НОВИНИ Всі новини

Лікар розповів про небезпеку наркозу: що потрібно знати

Є декілька випадків, коли пацієнт може впасти у кому після наркозу

17 вересня 2020, 04:45 comments1013
Поділіться публікацією:

Будь-яка анестезія має можливі ризики та ускладнення, але лікарі мають інформувати пацієнта про фактори, які впливають на небезпеку наркозу. Про це розповів головний лікар Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, заслужений лікар України, доктор медичних наук, лікар-анестезіолог Володимир Жовнір.

Лікар розповів про небезпеку наркозу: що потрібно знати

Насамперед лікарі використовують дані про вірогідні ускладнення від тієї чи іншої анестезії, які збираються з медичних закладів у багатьох країнах.

Крім того, лікар-анестезіолог враховує поточний стан пацієнта і наявні супутні захворювання. Відсоток ймовірних ризиків та ускладнень зростає у таких випадках: важкий вихідний стан пацієнта, гостра фаза хронічного захворювання, тривале та об’ємне хірургічне втручання, необхідність невідкладного втручання.

Лікар зазначив, що пацієнт може потрапити у кому після наркозу. Це може бути планове введення медикаментозної коми. Але якщо коматозний стан пацієнта триває більше, ніж очікувалось, то це є ускладненням. Експерт зазначив, що зазвичай це вторинний прояв основного ускладнення: поява у післяопераційному періоді ниркової чи печінкової недостатності, варіанти гострого порушення мозкового кровообігу, гіпер- або гіпоглікемічні стани.

За словами Жовніра, родичі мають знати про стан пацієнта, який потрапив у кому після наркозу. Лікарі повинні розповісти близьким про ймовірні причини, здійснене лікування і його ефективність, а також про подальші етапи лікування та зворотність чи незворотність ускладнень, що виникли у післяопераційний період.

Нагадаємо, лікар розповів, як підготуватися до сезонного грипу в умовах пандемії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини