Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Багато лікарів і дієтологів стверджують, що найбільше їсти слід саме на сніданок. Однак нове дослідження вказує, що особливо важливо вживати достатньо білка саме вранці.
Фото: з відкритих джерел
Чому білок важливий на сніданок: висновки дослідження
В експерименті, проведеному в Іспанії, взяли участь більше ніж 4 000 офісних працівників середнього віку обох статей. Протягом шести років науковці спостерігали за їхнім харчуванням та здоров'ям.
Згідно з результатами, люди, які обирали бідний на білок сніданок, мали вдвічі більше атеросклеротичних змін у порівнянні з тими, хто споживав сніданок, багатий на білки.
Більшість, а саме 70%, обирали низькокалорійний сніданок, а 3% або пропускали його, або вживали менш як 5% від своєї добової норми калорій. Ці люди витрачали менш ніж п'ять хвилин на сніданок, обмежуючись лише кавою або фруктовим соком.
Дослідники зазначають, що пропуск сніданку є ознакою нездорового способу життя.
Переваги ситних сніданків
Результати цього дослідження не стали сюрпризом для американського кардіолога Рагавендри Балігу. Він вважає, що це підтверджує його довгі настанови пацієнтам: "Їжте, як кінь на сніданок, цуценя на обід і птаха на вечерю".
Лікар додає, що пропуск сніданку призводить до ожиріння та серцево-судинних захворювань у 20–30% дорослих. Він пояснює, що вуглеводи, спожиті ввечері, не є корисними, оскільки під час сну наш організм потребує менше енергії.
Які продукти корисно вживати на сніданок
Дієтолог американської клініки Мара Вебер радить починати день з продуктів, які забезпечать енергію на тривалий час. Вона зазначає, що чашка кави і пончик дадуть лише тимчасове задоволення, але не забезпечать організм необхідними поживними речовинами.
Натомість сніданок має включати багато білка, клітковини та складних вуглеводів. До таких продуктів належать вівсянка, яйця, авокадо, йогурт з гранолою або горіхи. Ці страви допоможуть налаштуватися на продуктивний день.
"Коментарі" вже писали, що правильний сніданок не тільки насичує енергією, а й сприяє поліпшенню загального самопочуття, підвищує розумову і фізичну працездатність. Дослідження показують, що ранковий прийом їжі впливає на метаболізм, рівень енергії та когнітивні функції протягом усього дня.
Новини