Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Вживання кави може спричиняти як підвищення, так і зниження рівня цукру в крові, що особливо важливо для людей із діабетом. Цей ефект залежить від індивідуального метаболізму, кількості кофеїну і того, чи п'ється кава разом із їжею, повідомляє verywellhealth.com.
Фото: з відкритих джерел
У статті зазначено, що кава може викликати короткочасні коливання рівня цукру і змінювати реакцію організму на інсулін, особливо у людей із інсулінорезистентністю, переддіабетом або діабетом 2 типу.
Причиною цього є кофеїн, який стимулює вивільнення гормонів стресу, зокрема адреналіну, що перешкоджає виробленню інсуліну. Крім того, кофеїн сигналізує печінці випускати накопичену глюкозу, ускладнюючи її засвоєння клітинами.
Важливим фактором є також те, чи п’єте каву натщесерце, чи після їжі. Дієтологиня Кендіс Пампер пояснює, що "кофеїн швидше засвоюється натщесерце", що може викликати більш помітні стрибки цукру, особливо якщо до напою додають цукор або солодкі вершки. Проте такі ефекти зазвичай нетривалі.
Незважаючи на це, регулярне споживання кави зазвичай пов’язують зі зниженим ризиком розвитку діабету 2 типу. Магістр громадського здоров’я Ендрю Одегаард підкреслює, що дослідження демонструють сильний зворотний зв’язок між збільшеним вживанням кави і зниженням ймовірності захворіти на діабет.
Це пов’язано з тим, що кава містить антиоксиданти та речовини з протизапальними властивостями, які з часом можуть компенсувати негативний вплив кофеїну.
Як вже писав портал "Коментарі", кава – один із найпопулярніших напоїв у світі, а в поєднанні з певними компонентами вона може стати ще й ефективним засобом для підтримки здорової ваги.