Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Проблеми з простатою називають поширеним явищем серед чоловіків. Особливо це відчувається після 50 років. Проблеми проявлятися у вигляді доброякісної гіперплазії простати (ДГПЗ), простатиту або навіть раку простати. Спеціалісти вказують, що зменшити ризики розвитку захворювань простати можна завдяки правильному способу життя та харчуванню.
Проблеми з простатою. Ілюстративне фото
Лікарі переконані, що одним з основних чинників є харчування. Дослідження показують, що на стан простати позитивно впливає дієта, багата на овочі, фрукти, цільнозернові продукти та здорові жири. Особливо корисними є помідори, які містять лікопін. Це антиоксидант, який знижує ризик раку простати. Краще засвоюється лікопін із термічно оброблених томатів, особливо у поєднанні з жирами, як-от оливкова олія.
Чоловікам потрібно додати до раціону також броколі, цвітну капусту та інші хрестоцвіті овочі. Вони містять сульфорафан — речовину, яка може пригнічувати розвиток ракових клітин. Омега-3 жирні кислоти мають протизапальні властивості, корисні при простатиті та ДГПЗ. Щоб отримати ці кислоти, потрібно вживати лосось, скумбрію, сардини.
Важливу роль відіграє і фізична активність. Регулярні вправи — навіть помірні, такі як ходьба, сприяють зниженню ризику розвитку ДГПЗ та покращенню загального самопочуття. Дослідження показали, що чоловіки, які займаються спортом, рідше мають проблеми з сечовипусканням та еректильною функцією.
Деякі продукти, які загалом не вважають надто шкідливими, можуть негативно впливати на простату. Варто уникати надмірного споживання червоного м’яса, оброблених продуктів, солі та цукру. Лікарі радять обирати рибу, бобові, горіхи та насіння. Особливо корисні гарбузове насіння. Воно багате на цинк — мінерал, що концентрується у простаті та підтримує її функції.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, які продукти захистять від раку простати.