Головна Новини Здоров'я Захворювання та лікування Чому виникає алергія на холод та як з нею боротися
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому виникає алергія на холод та як з нею боротися

Які поради дають лікарі пацієнтам з алергією на холод

сьогодні, 12:38
Поділіться публікацією:

Алергія на холод, або холодова кропив'янка, є рідкісним захворюванням, яке проявляється у вигляді червоних сверблячих висипань на шкірі після контакту з холодом. Це може бути викликано холодною водою, повітрям або навіть холодними предметами. Холодова кропив'янка може бути як набутою, так і спадковою. Набута форма зазвичай розвивається у молодих людей, тоді як спадкова форма є рідкісною і передається генетично. Як боротися з хворобою, повідомляє портал “Коментарі”.

Чому виникає алергія на холод та як з нею боротися

Ілюстративне фото

Основною причиною холодової кропив'янки є контакт з холодом, який викликає активацію мастоцитів і вивільнення гістаміну та інших медіаторів запалення. Це призводить до появи сверблячих висипань і набряків. У деяких випадках холодова кропив'янка може бути пов'язана з іншими захворюваннями, такими як вірусні інфекції, хронічний лімфоцитарний лейкоз або інші гематологічні захворювання.

Симптоми холодової кропив'янки зазвичай проявляються протягом 2-5 хвилин після контакту з холодом і можуть тривати від 1 до 2 годин. 

До них належать:

  • Сверблячі висипання (кропив'янка) та ангіоневротичний набряк, які можуть бути локалізованими або поширеними по всьому тілу.

  • У важких випадках можуть розвиватися системні симптоми, такі як задишка, біль у животі, прискорене серцебиття, зниження артеріального тиску, шок і навіть смерть.

Діагностика холодової кропив'янки зазвичай проводиться шляхом прикладання льодового кубика до шкіри передпліччя на 1-5 хвилин. Якщо у пацієнта є холодова кропив'янка, на місці контакту з льодом з'явиться червона набрякла висипка.

Лікування холодової кропив'янки включає уникнення контакту з холодом та використання антигістамінних препаратів для зменшення симптомів. У важких випадках можуть бути призначені кортикостероїди або інші імуносупресивні препарати. Також важливо уникати купання в холодній воді та перебування в холодних приміщеннях.

Для профілактики холодової кропив'янки рекомендується:

  • Носити теплий одяг у холодну погоду.

  • Уникати купання в холодній воді.

  • Використовувати антигістамінні препарати перед виходом на холод.

Холодова кропив'янка може значно впливати на якість життя людини, тому важливо вчасно діагностувати та лікувати це захворювання.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, чому чоловікам потрібно регулярно проходити огляд в уролога, навіть якщо нічого не турбує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини