Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Топ-5 основних овочів, які слід їсти цієї осені
commentss НОВИНИ Всі новини

Топ-5 основних овочів, які слід їсти цієї осені

Осінь багата на овочі, які зміцнюють імунітет і підтримують здоров'я

17 вересня 2025, 08:00
Поділіться публікацією:

Названо найкорисніші овочі цього сезону, які варто додати до свого раціону.

Топ-5 основних овочів, які слід їсти цієї осені

Овочі. Фото: з відкритих джерел

Батат. Цей овоч збирають восени, але він є найкращим вибором цілий рік завдяки своїм вражаючим корисним властивостям.

У цьому овочі міститься вітамін А, який підтримує здорову імунну систему, зір та шкіру. Мікроелемент також містить антиоксидантні властивості та надає м'якоті яскраво-оранжевого кольору.

Гарбуз. Калій, клітковина та антиоксиданти у гарбузі сприяють нормалізації артеріального тиску, покращенню функції судин та зниженню ризику серцевих захворювань.

Завдяки низькій калорійності, високому вмісту води та клітковини гарбуз дає відчуття ситості, сприяє стабільному рівню цукру в крові, що може допомагати при схудненні або підтримці здорової ваги.

Капуста кейл. Це ще один осінній овоч, багатий на поживні речовини. Темно-зелене листя містить багато бета-каротину та поживних речовин, корисних для зору. Капуста кейл насичена вітаміном К, що забезпечує понад 100% добової норми в одній чашці. Це один із найбагатших джерел цієї поживної речовини, яка важлива для згортання крові.

Брюссельська капуста. Така капуста багата на вітамін C — антиоксидант, важливий для імунної системи, шкіри, загоєння ран. Велика кількість вітаміну K, який сприяє згортанню крові та здоров'ю кісток.

Харчові волокна в капусті допомагають травленню, нормалізують роботу кишечника, запобігають запорам. Брюссельська капуста також є добрим джерелом фолієвої кислоти, вітаміну групи B, важливого для зростання клітин та здоров'я тканин.

Брюссельська капуста багата на протиракові властивості, включаючи глюкозинолати. Її можна додавати сирою в салатах, але один із найсмачніших способів насолодитися нею – це запекти паростки до готовності.

Брокколі. Це ситний та корисний овоч, який варто вживати частіше цієї осені. Він багатий на поживні речовини, з високим вмістом вітамінів K і C, антиоксидантів, які сприяють здоров'ю кісток та імунітету. Він є чудовим джерелом клітковини, яка допомагає травленню та здоров'ю кишечника. Завдяки вмісту вітамінів C, A, E, а також каротиноїдів та флавоноїдів, броколі може зменшувати окисний стрес, захищати клітини від пошкоджень.

Щоб зберегти максимум користі, броколі краще легко готувати на пару або з'їдати сирим. Тривале варіння та сильне обсмажування зменшують його кількість.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як правильно приготувати броколі: три простих способи, які збережуть смак, колір та користь овочів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини