Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
В чаї міститься велика кількість вітамінів, корисних речовин, ефірних масел, а також кофеїн. Останній інгредієнт найчастіше стає темою для багатьох спорів. Чи багато його в чаї і як він впливає на організм?
Відомо, що кофеїн — рослинний алкалоїд, який активізує роботу нервової системи, підвищуючи розумову і фізичну працездатність. Але його мінус в тому, що він викликає звикання і у великій кількісті здатний нашкодити здоров'ю людини.
Експерт кажуть, що в чашці чорного чаю міститься 70 мг кофеїну, а в зеленому — 80 мг. Але ефект після вживання чаю і кави різний. У першому випадку, чоловік відразу ж відчуває бадьорість і прилив сил, але через кілька годин працездатність падає і ефект проходить. А після чашки чаю все навпаки, заряд енергії відчувається пізніше, але ясність розуму зберігається до кінця дня.
Насправді, кофеїн по-різному впливає на організм: у малих дозах він тонізує і дарує приплив сил, а у великих — порушує роботу печінки, серцево-судинної системи і травлення. Медики кажуть, що здоровій людини в помірній кількості кофеїн навіть корисний, але людям з певними захворюваннями варто утриматися від вживання напоїв з цією речовиною.
В добу дозволяється вживати 1000 мг кофеїну, а разова доза повинна становити не більше 200 мг. Але багато що залежить від сорту напою, процесу заварювання і навіть від розміру чашки
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що кава у великих кількостях може нашкодити здоров'ю. Який напій може стати гідною альтернативою?
Новини